Da li konzumiranje čaja produžava život?

Sharing is caring!

Da li konzumiranje čaja produžava život?

AUTOR: CITYMAGAZINE17 Sep, 2022

Da li konzumiranje čaja produžava život?

 

Ako volite da popijete šoljicu čaja ujutru, kao i po jednu svako veče, možda već uživate u blagodetima ovog zdravog napitka, a do to ni ne znate. Naime, nova studija je pokazala da ispijanje samo dve ili više šoljica crnog čaja dnevno može pomoći da živite duže.

U studiji koja je objavljena u žurnalu Annals of Internal Medicine, istraživači su koristili informacije iz „Britanske biobanke“ o 498.043 odrasle osobe starosti između 40 i 69 godina. Pored priloženih uzoraka krvi, urina i pljuvačke, učesnici naučnog istraživanja su imali i lekarske preglede i popunili su upitnike u vezi sa ishranom i životnim navikama kao i količinom čaja koju konzumiraju. Čak 85% dobrovoljaca reklo je da piju čaj, 89% njih je pilo crni čaj, dok je većina pila dve do pet šoljica ovog napitka svakog dana.

Dok su prvobitne informacije prikupljane u periodu od 2006. do 2010. godine, novi kontakt s učesnicima studije ostvaren je nakon 11,2 godine. U to vreme, istraživači su otkrili da je umrlo 29.783 dobrovoljaca. Takođe su otkrili da su oni koji su pili više od dve šoljice crnog čaja dnevno imali manji rizik od umiranja od kardiovaskularnih bolesti, ishemijske bolesti srca i moždanog udara od drugih, a rizik od smrtnosti od svih uzroka bio je za čak 12% niži kod osoba koje su pile bar tri šolje crnog čaja svaki dan. Dodavanje mleka i šećera u ovaj topli napitak nije imalo nikakav uticaj na rezultate studije.

I pored svog otkrića, autori studije smatraju da je potrebno napraviti još istraživanja s ciljem da se proveri da li bi ponovo došlo do istih rezultata.

Dok čekate konkluzivan odgovor na pitanje da li konzumiranje crnog čaja zaista produžava život, nastavite da pijete ovaj ukusan topli napitak, a savetujemo vam da u njega dodate i malo mleka kao Englezi, jer mu to daje posebnu aromu.

Izvor: Eat This, Not That
Naslovna fotografija: Yana on Unsplash
Povezane teme#ČAJ#CRNI ČAJ#DUGOVEČNOST#ZDRAVSTVENE KORISTI#ZDRAVSTVENI BENEFITI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares