Malo nauke i istraživanja

Sharing is caring!

Voda na Zemlji je vjerojatno došla s asteroida, tvrde japanski znanstveniciVODA je na Zemlju možda došla putem asteroida s vanjskog ruba Sunčevog sustava,

kazali su znanstvenici nakon analize rijetkih uzoraka skupljenih tijekom šestogodišnje japanske svemirske misije.Otkrivena nevjerojatna molekula, uništava 300 bakterija otpornih na antibiotike BAKTERIJE s vremenom postaju sve otpornije na antibiotike, što uzrokuje problem mnogim znanstvenicima i zdravstvenim organizacijama.16.8.2022.Zbog prevelike koncentracije postajemo umorni, znanstvenici otkrili zašto DUGOTRAJNA koncentracija obično nas čini umornima, iako se ne bavimo tjelesnom aktivnošću.16.8.2022.Tri su tipa dugog covida, kažu znanstvenici TRI SU različita tipa dugog covida, svaki sa svojim skupom simptoma, tvrde britanski znanstvenici.14.8.2022.

Istraživanje: Vegetarijanke češće lome kukove

Index VijestiPrije 5 dana

Istraživanje: Vegetarijanke češće lome kukove
Ilustracija: EPA

ŽENE koje ne jedu meso imaju veću vjerojatnost za lom kuka u kasnijoj životnoj dobi, tvrdi studija, a prenosi BBC. Znanstvenici su 26 tisuća žena pratili oko 20 godina i otkrili su da su vegetarijanke u skupini imale za trećinu veću vjerojatnost doživljavanja takvih prijeloma. Znanstvenici Sveučilišta u Leedsu rekli su da nekim vegetarijancima možda nedostaje dovoljno hranjivih tvari za dobro zdravlje kostiju i mišića, što povećava rizik od prekida. 

Međutim, autori studije kažu da ljudi ne bi trebali prestati s vegetarijanskom prehranom. Također su analizirali skupinu žena u dobi od 35 do 69 godina kako bi procijenili povezanost zdravlja i prehrane. Oko 28% žena koje su pratile bile su vegetarijanke, a 1% veganke. Tijekom 20-godišnjeg razdoblja, 822 (3%) žene u skupini imale su prijelome kuka.

“Naša studija naglašava potencijalnu zabrinutost u vezi s rizikom od prijeloma kuka kod vegetarijanki. Međutim, kao i kod svake dijete, važno je razumjeti osobne okolnosti i koje su hranjive tvari potrebne za uravnotežen i zdrav način života”, rekao je voditelj studije James Webster. 

“Vegetarijanska prehrana može biti zdrava i nezdrava”

Dodao je kako vegetarijanska prehrana često ima niži unos hranjivih tvari poput proteina i kalcija, kojih obično ima više u mesu nego u biljkama. “Nizak unos ovih nutrijenata može dovesti do manje mineralne gustoće kostiju i mišićne mase, što vas može učiniti podložnijim riziku od prijeloma kuka”, kaže. 

Međutim, Webster je istaknuo da se vegetarijanska prehrana može jako razlikovati od osobe do osobe i može biti “zdrava ili nezdrava, baš kao i prehrana koja uključuje životinjske proizvode”. Znanstvenici uključeni u projekt rekli su da žene mogu održati zdravlje kostiju ako nemaju manjak kilograma, dodaju hranjive tvari poput B12 svojoj prehrani i ako ostanu aktivne.

“Ova je studija samo dio šire slike prehrane i zdravih kostiju i mišića u starijoj dobi”, rekao je koautor studije Darren Greenwood. Profesorica Janet Cade, koautorica, rekla je da je istraživanje važan korak u razumijevanju potencijalnog rizika koji bi prehrana temeljena na biljnoj bazi mogla dugoročno predstavljati i što bi se moglo učiniti da se ti rizici ublaže.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares