Ukrštene vesti o Ukrajini

Sharing is caring!

RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

Stigla procjena ruskih gubitaka. Ukrajina: Spriječili smo ubojstvo našeg ministra

Index VijestiPrije 9 sati

Stigla procjena ruskih gubitaka. Ukrajina: Spriječili smo ubojstvo našeg ministra
Foto: Profimedia

IZ MINUTE u minutu pratimo najnovije informacije vezane za rat u Ukrajini. 

Ključni događaji:

  • Ukrajina tvrdi da je uhitila dva ruska atentatora, koji su planirali ubiti ukrajinskog ministra obrane i šefa vojne obavještajne agencije
  • SAD najavila dosad najveći paket oružja i vojne opreme za Ukrajinu, vrijedan je milijardu dolara
  • Rusija tvrdi da je “Ukrajina spremna spaliti nuklearku Zaporižje”
  • Ukrajina: Rusija prijeti da će dići u zrak nuklearnu elektranu Zaporižja
  • Amnesty International: Žao nam je zbog prouzročene boli, ali stojimo iza izvješća da Ukrajina ugrožava civile
  • Glavni tajnik UN-a: Ponovno nam prijeti rizik od nuklearnog sukoba
  • Ukrajinski predsjednik je zaprijetio prekidom pregovora ako se održe referendumi o odcjepljenju
  • Separatisti iz Zaporižja su objavili da ne odustaju od referenduma u rujnu
  • U najvećoj europskoj nuklearki uvedene su hitne mjere
  • Ukrajina: Rusi su pokrenuli novu ofenzivu u Donjecku

RAZVOJ DOGAĐAJA MOGLI STE PRATITI NA INDEXU

Samo ključni događajiPrvo najnovijePrije 9 satiUkrajina optužila Rusiju za “nuklearni terorizam” u Zaporižju

Dmitro Lubinec, ukrajinski parlamentarni povjerenik za ljudska prava, danas je optužio Rusiju za nuklearni terorizam na području nuklearne elektrane Zaporižje, najveće nuklearke u Europi.

“Prema međunarodnim normama, napad na postrojenje u kojem se koriste nuklearni ili radiološki materijali smatra se činom nuklearnog terorizma. To uključuje djela usmjerena na sabotažu, prekid ili manipulaciju operacijama elektrane, koja bi mogla dovesti do curenja radioaktivnosti”, ustvrdio je Lubinec.

Ukrajinski parlamentarni povjerenik pozvao je glavnog tajnika UN-a, Međunarodnu agenciju za atomsku energiju i međunarodnu zajednicu da “poduzmu sve moguće mjere kako bi poslali sigurnosnu misiju u nuklearnu elektranu Zaporižju koja bi potpuno demilitarizirala nuklearku te pružila sigurnosna jamstva zaposlenicima elektrane i stanovnicima grada Enerhodara”, prenosi CNN.

Podsjetimo, Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju za raketiranje i granatiranje na području nuklearke Zaporižje. Borbe na području najveće nuklearke u Europi glavni tajnik UN-a Antonio Guterres opisao je kao “suicidalne”.Prije 9 satiAmerika šalje 4.5 milijardi dolara ukrajinskoj vladi

Sjedinjenje Države poslat će ukrajinskoj vladi 4.5 milijardi dolara kako bi joj pomogla u borbi protiv proračunskog deficita uzrokovanog ratom, objavila je večeras američka Agencija za međunarodni razvoj (USAID).

“Ti resursi omogućit će ukrajinskoj vladi obavljanje osnovnih funkcija, kao što su održavanje opskrbe bolnica plinom i strujom, baš kao i ostale kritične infrastrukture, omogućavanje humanitarnih pošiljki svojim građanima te isplatu plaća javnim službenicima, zdravstvenim djelatnicima i učiteljima”, objavio je večeras USAID.

“Sredstva će biti transparentno korištena zahvaljujući procedurama Svjetske banke u kombinaciji s nadzorom stručnih osoba koje surađuju s ukrajinskom vladom”, navodi se u priopćenju. 

Prva tranša pomoći u iznosu od 3 milijarde dolara trebala bi biti dostavljena ukrajinskoj vladi ovog mjeseca.Prije 10 satiPentagon: Rusi u Ukrajini ostali bez 70-80 tisuća vojnika

Od početka invazije ruske snage su pretrpjele ogromne gubitke. Prema najnovijoj procjeni visokog dužnosnika Pentagona, Colina Kahla, Rusi su u Ukrajini dosad ostali bez 70-80 tisuća vojnika. Taj broj uključuje ruske vojnike koji su ubijeni ili ranjeni tijekom rata.

Visoki dužnosnik Pentagona: Rusi su dosad ostali bez 70-80 tisuća vojnika

Visoki dužnosnik Pentagona: Rusi su dosad ostali bez 70-80 tisuća vojnika00:00/02:29

“Mislim da možemo slobodno reći da su Rusi pretrpjeli gubitke od oko 70 do 80 tisuća u manje od šest mjeseci rata. Govorim o brojci koja je kombinacija ubijenih i ranjenih. Točna brojka mogla bi biti malo niža ili viša, ali mislim da ova procjena stoji”, rekao je Kahl.

Dužnosnik Pentagona rekao je da je broj ruskih ubijenih i ranjenih vojnika “izuzetan s obzirom na činjenicu da ruske snage nisu ostvarile nijedan cilj koji im je zadao Vladimir Putin.”

“Ukrajinski moral i volja za borbom su neupitni, znatno više nego volja za borbu na ruskoj strani. Mislim da to Ukrajincima daje značajnu prednost”, zaključio je Kahl.Prije 10 satiRusija: Prekidamo američku inspekciju u našim bazama s nuklearnim oružjem

RUSIJA je danas objavila da obustavlja američku inspekciju predviđenu u njezinim vojnim bazama na temelju ugovora Novi START, važnog ugovora dviju velesila o nuklearnom razoružanju.

>> Opširnije

Prije 11 satiUkrajinci objavili snimku: “Spriječili smo ruski atentat na ministra obrane”

Dva muškarca koja su radila za ruske obavještajne agencije uhićena su zbog planiranja atentata na ukrajinskog ministra obrane i šefa ukrajinske vojne obavještajne službe, objavila je danas ukrajinska sigurnosna služba SBU, koja je objavila i snimku za koju tvrdi da prikazuje uhićenje ruskih atentatora. Ukrajinska sigurnosna služba spriječila ubojstvo ministra obrane02:09/02:20

SBU je objavio kako je razotkrio plan ruske vojno-obavještajne agencije GRU, čiji saboteri su planirali ubiti ukrajinskog ministra obrane Oleksija Reznikova, šefa ukrajinske vojno-obavještajne agencije Kirila Budanova i poznatog ukrajinskog aktivista. 

Atentatorima su ruski obavještajci obećali između 100 i 150 tisuća američkih dolara za svaki od tri atentata, objavio je SBU.

Ove informacije nisu neovisno provjerene.Prije 12 satiAmerika šalje dosad najveći paket oružja Ukrajini

Sjedinjene Države danas su obećale Ukrajini poslati novi paket oružja i vojne opreme vrijedan milijardu dolara.

U novom paketu oružja bit će rakete za moćne višecijevne bacače raketa tipa HIMARS, tisuće artiljerijskih granata, minobacača, ručnih protutenkovskih raketa tipa Javelin te drugo streljivo i oprema. 

Time je vrijednost oružja i opreme koje je Amerika poslala ili će poslati Ukrajini od početka ruske invazije dosegla 9.1 milijardu dolara.

“Od početka ničim isprovociranog i brutalnog napada na Ukrajinu prošlo je gotovo šest mjeseci. Rusi nastavljaju uništavati ukrajinske gradove i sela. Predsjednik Biden je jasno poručio da će SAD nastaviti podržavati ukrajinski narod u obrani od ruske agresije, koliko god dugo trebalo”, rekao je danas američki šef diplomacije Antony Blinken.

“Kao dio tih napora danas sam odobrio najveći paket američkog oružja i vojne opreme Ukrajini”, rekao je Blinken.Prije 13 satiProduljen pritvor bivšem ukrajinskom obavještajcu uhvaćenom u Srbiji s dijamantima

BIVŠI suradnik Volodimira Zelenskog ostaje u niškom pritvoru. Andrij Naumov uhvaćen je na granici Srbije i Sjeverne Makedonije s dijamantima i više stotina eura i dolara.

>> Opširnije

Prije 13 satiBritanski general: Rusija bi mogla ispaliti malo nuklearno oružje

Bivši zapovjednik britanske vojske, general Richard Barrons, smatra da će Rusija 11. rujna ove godine “formalno anektirati” sve dijelove istočne ukrajinske regije Donbas koje dotad uspije osvojiti.

Barrons, koji je zapovijedao britanskom vojskom od 2013. do 2016., rekao je za BBC da će Ukrajini trebati “naša volja, naš novac, naša industrija i naš vojni inventar” ako želi osloboditi okupirane teritorije.

Dodao je kako bi, bude li ukrajinski protunapad uspješan, ukrajinske snage mogle završiti na teritoriju “koje je Rusija proglasila ruskim”.

Zbog toga bi, kaže Barrons, “Moskva mogla posegnuti za malim nuklearnim oružjem”. Navodi kako bi se radilo o “vrlo malom” nuklearnom oružju, koje bi bilo opasno u radijusu od oko 3.2 kilometra te ne bi “isprovociralo nuklearni holokaust i nekontroliranu eskalaciju”.

Prije 14 satiAmerika Rusiji: Hitno prestanite s vojnim operacijama kod nuklearke

Bijela kuća uključila se u razmjenu optužbi Ukrajine i Rusije oko nuklearne elektrane Zaporižje. Podsjetimo, Rusi i Ukrajinci se međusobno optužuju za granatiranje i raketiranja područja nuklearke. 

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre danas je rekla da su “borbe kod nuklearne elektrane opasne”, dodavši da bi ruske snage, koje su nuklearku Zaporižje okupirale na početku rata, trebale predati “punu kontrolu” nad nuklearnom elektranom Ukrajini. 

Rekla je kako SAD pozorno prati situaciju oko Zaporižja pa dodala: “Na svu sreću senzori radijacije zasad nisu pokazali nikakve indikacije povećanih ili abnormalnih razina zračenja.”

Jean-Pierre je ustvrdila kako je Amerika svjesna izvještaja o ruskom tretmanu osoblja nuklearke pa dodala: “Čestitamo ukrajinskih vlastima i operaterima za posvećenost nuklearnost sigurnosti pod ovim teškim okolnostima.”Prije 14 satiSAD: Ako pustimo Rusiji da maltretira Ukrajinu, posljedice će osjetiti cijeli svijet

AMERIČKI državni tajnik Antony Blinken danas je rekao da bi, dopusti li se Rusiji da maltretira Ukrajinu, izvrši invaziju i zauzme tuđi teritorij bez ičijeg protivljenja, to značilo “otvorenu sezonu” za slične postupke u cijelom svijetu.

>> Opširnije

Prije 15 satiZaharova: Ukrajinci nemaju ništa protiv spaljivanja nuklearke u ime svojih naci idola

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova optužila je Ukrajinu da “drži Europu za taoca” situacijom u nuklearnoj elektrani Zaporižje na jugu Ukrajine.

Nuklearka je, podsjetimo, od ožujka pod kontrolom ruskih snaga, a posljednjih dana Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju za granatiranje i raketiranje područja Zaporižja. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pozvana je u inspekciju nuklearke.

“Lideri UN-a i IAEA-e ne usuđuju se direktno imenovati tko je prijetnja. Jasno pokazuju da su nespremni uprijeti prstom u Kijev”, rekla je danas Zaharova.

“Uzeli su cijelu Europu za taoca i nemaju ništa protiv toga da spale nuklearku u ime svojih nacističkih idola”, ustvrdila je Zaharova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares