Duško Kovačević

Sharing is caring!

„Zar da velikan Duško Kovačević doživi ovakvo poniženje?“

KULTURAAutor:Jelena Koprivica08. avg 202213:10 > 13:4814 komentaraPodeli:

Dušan Kovačević Foto:Damir Vujković

Nije primereno da se film jednog istinskog filmskog velikana, kao što je Dušan Kovačević prikazuje u ponedeljak u terminu od 16 časova na 46. Festivalu filmskog scenarija Vrnjačka Banja, kaže za Nova.rs producent Kovačevićevog ostvarenja Miroslav Mogorović.

Nakon reditelja Dušana Milića koji je svoj film „Mrak“ povukao s Festivala filmskog scenarija Vrnjačka Banja, a potom i Siniše Cvetića s ostvarenjem „Usekovanje“ ekipa još jednog naslova – „Nije loše biti čovek“ scenariste i reditelja Dušana Kovačevića nezadovoljna je odlukama čelnika ove smotre stare gotovo pola veka, koja počinje u petak 12. avgusta.

I dok su prve dve ekipe odustale od Vrnjačke Banje zbog toga što je bilo predviđeno da filmovi budu prikazani umesto na Letnjoj pozornici, u bioskopu, i to u „neodgovarajućem, popodnevnom terminu od 16 sati“, isti je problem i sa ostvarenjem „Nije loše biti čovek“.

Film Mrak

Film „Mrak“ povučen sa festivala u Vrnjačkoj Banji: Oglasio se i direktor

KULTURA05. avg 2022

Festival filmskog scenarija

Nakon „Mraka“ još jedan film povučen sa festivala u Vrnjačkoj banji

KULTURA06. avg 2022

– Kada smo od strane organizatora Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji obavešteni o terminu prikazivanja filma Dušana Kovačevića “Nije loše biti čovek” (ponedeljak u 16 časova), mislili smo da je u pitanju samo rezultat njihovog neznanja i nesnalaženja u kompleksnom svetu organizacije filmskih festivala – saopštili su producenti filma “Nije loše biti čovek” iz kuće “Art&Popcorn”, dodajući da najpre nisu hteli da reaguju ne želeći tako da im “pridaju veći značaj od onog koji imaju i zaslužuju u bespućima kulturne birokratije”.

Međutim, nisu isprva, kako preciziraju, shvatali “tendencioznu razmeru unižavanja autora kojima je Festival posvećen”:

– Po odbijanju nekih naših kolega da prihvate takvo poniženje, kao i izjava odgovornih birokrata sa Festivala u kojima se njihov stav pravda našim nereagovanjem na ponuđeni termin prikazivanja, shvatili smo da je potrebno da javno tražimo da organizatori koriguju termin prikazivanja filma autora Dušana Kovačevića. Za neupućene, a u takve očigledno spadaju i organizatori festivala posvećenog filmskom scenariju pod tendencioznim nazivom “Jedini pravi festival filmskog scenarija”, Dušan Kovačević je najveći živi srpski dramski autor i scenarista, kao i jedini redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti iz oblasti filmske umetnosti – podsećaju iz produkcijske kuće “Art&Popcorn”.

S obzirom na to, kao i na, kako navode, nesporni kvalitet filma “Nije loše biti čovek” koji je okupio ekipu najvećih srpskih glumaca i autora, “mole organizatore da ih u što hitnijem roku obaveste o novom, adekvatnom terminu prikazivanja filma na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, kako bi bio prikazan publici koja to zaslužuje”.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Producent filma iz kuće “Art&Popcorn” Miroslav Mogorović ističe za Nova.rs da su ovim činom samo želeli da sugerišu kako bi Festival filmskog scenarija trebalo da ispoštuje autore koji su obeležili našu kinematografiju:

Dušan Kovačević za Nova.rs: Svet je izludeo, a rat tek počeo

KULTURA19. jul 2022

– A to se naročito odnosi na oblast na kojoj i počiva taj festival. Stvarno nije primereno da se film takvog istinskog filmskog velikana, kao što je Dušan Kovačević prikazuje u 16 časova. Valjda je red da se publici pruži mogućnost da film vidi u nekom boljem terminu. A ponedeljak, u 16 časova, u bioskopu svakako nije adekvatan termin za prikazivanje filma tako velikog autora. U redu je da čelnici festivala smatraju da je termin od 16 sati adekvatan, ali njihov posao jeste da prilagode vreme autoru kao što je Kovačević. A taj termin svakako nije – odsečan je Miroslav Mogorović, dodajući:

– Mislim da neće ostati pri svom stavu da film bude prikazan u terminu od 16 sati. Kada uzmu u obzir objektivne okolnosti i pogledaju na IMDB-u filmografiju Dušana Kovačevića shvatiće svoj previd i staviće ga u neki prigodniji termin!

Producentska kuća “Art&Popcorn” obavestila je, takođe, i direktora Kulturnog centra Vrnjačka Banja koji u izjavama “preti tužbama pozivajući se na paragrafe zakona o kinematografiji”, da će preko relevantnih udruženja filmskih producenata pokrenuti kod Ministarstva kulture i informisanja inicijativu za adekvatno tumačenje tih članova zakona.

– Sigurni smo da namera Ministarstva nije da omogući besplatno ustupanje filmova festivalima koji za prikazivanje tih filmova naplaćuju ulaznice, istovremeno uzimajući pomoć Ministarstva za organizaciju Festivala. Filmske festival čine filmovi a ne birokratija – zaključuju iz “Art&Popcorna”.

Bonus video: Autorska ekipa predstavlja film “Nije loše biti čovek”Play VideoTagoviDUŠAN KOVAČEVIĆFESTIVAL FILMSKOG SCENARIJAFILMMIROSLAV MOGOROVIĆNIJE LOŠE BITI ČOVEKVRNJAČKA BANJA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares