Osećanja su vrlo komplikovana tema

Sharing is caring!

ZDRAVLJEPSIHOLOGIJA

Kako da otpustite potisnuta osećanja na zdrav i produktivan način?

AUTOR: FILIP MILOSAVLJEVIĆ07 Aug, 2022

Kako da otpustite potisnuta osećanja na zdrav i produktivan način?

 

Osećanja su vrlo komplikovana tema i ona imaju veliki uticaj na našu svakodnevicu, a naročito ako pokušavamo da ih potisnemo i ako ih ne procesuiramo na pravi način.

Svako se nosi sa sopstvenim osećanjima na svoj način i svako traži svoje mehanizme, ali potiskivanje osećanje nikome nije donelo ništa dobro, jer ona pre ili kasnije moraju da isplivaju na površinu.

Osim toga, to i te kako može uticati na naše fizičko i psihičko zdravlje, pa nam samim tim onemogućiti normalnu svakodnevicu. Zbog toga treba tražiti dobar način za „pražnjenje” i otpuštanje emocija, a za mnoge je to plakanje. Naučnici su dokazali da je plakanje zdravo, ali šta ćemo sa situacijama kada je ono prosto nemoguće?

Tada postoje i drugi mehanizmi za otpuštanje emocija, a mi vam u nastavku donosimo pet predloga.

Zapišite kako se osećate

Ako uzmete da napišete kako se osećate, to može da ima veoma veliki efekat olakšanja i pomogne vam da procesuirate sve. Zbog toga se mnogi kunu u pisanje dnevnika, jer im to pomaže da shvate kako se osećaju i vide sve mnogo jasnije. Na taj način takođe eksternalizujete osećanja, što znači da vas neće jesti iznutra.

Pokrenite se

Fizička aktivnost je uvek korisna i poželjna i različiti oblici mogu da imaju različite pozitivne efekte. Na primer, plivanje opušta mišiće pa nećete biti u grču, a joga vas tera da vodite računa o disanju, tako da na neki način izdišete toksine a udišete dobru energiju.

Probajte ples

Plesanje je takođe oblik fizičke aktivnosti, ali ima i dodatnu pogodnost druženja sa ljudima i izbacivanja negativne energije. Uz pravu muziku, to može da predstavlja odličan ritual pročišćenja, a možete i sami đuskati u svom domu.

Photo by Christopher Ott on Unsplash

Budite glasni

U svakodnevnom životu, obično nemamo puno prilike da budemo glasni, a kada bismo mogli da se izvrištimo makar na pet minuta, to bi umnogome olakšalo pritisak. Naravno, ne savetujemo da urlate na ljude, ali na primer navijanje na utakmici može biti dobar način za izbacivanje negativne energije, a karaoke sa prijateljima takođe mogu biti dobar izbor.

Pričajte sa nekim o tome

Da, znamo da ova aktivnost ne može u potpunosti da se poredi sa gorepomenutim, ali ako pričate sa nekim o tome kako se osećate i poslušate kako se oni osećaju, možete raščistiti svoje trenutno emotivno stanje. Naravno, to radite samo sa bliskim prijateljima sa kojima možete biti potpuno otvoreni i koji će vas razumeti.

Izvor: Stylist

Naslovna fotografija: Photo by Jan Kopřiva on UnsplashPovezane teme#BES#NAPETOST#OSEĆANJA#PRITISAK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares