Kokain

Sharing is caring!

Pripadnica BIA i policajac u grupi uhapšenih zbog međunarodnog šverca kokaina

VESTIAutor:N1 Beograd03. avg 202211:17 > 11:27105 komentaraPodeli:

Izvor: Ilustracija/Shutterstock

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i BIA uhapsili su policijskog službenika UKP D. J. (41), njegovu suprugu pripadnicu BIA D. J. (39), bivšeg policijskog službenika K. M. (44) i građanina Ž. F. (34) iz Aranđelovca zbog sumnje da su kao članovi organizovane kriminalne grupe, u dužem vremenskom periodu, krijumčarili velike količine kokaina prekookeanskim brodovima iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije, a potom novac stečen prodajom kokaina transportovali iz Evropske unije u Srbiju i Crnu Goru, saopštio je MUP.

Osumnjičeni D. J. je zloupotrebljavajući službeni položaj, a za potrebe organizovane kriminalne grupe i na zahtev drugih članova te grupe,  vršio provere kroz baze podataka MUP-a, pribavljao podatke o istragama koje vodi UKP i poverljive podatke neovlašćeno saopštavao ostalim članovima ove grupe, navodi se u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ:

MUP: Razbijena krijumčarska banda, pronađeno oružje i 120 ilegalnih migranata

VESTI26. jul 20223

predrag koluvija

Šta krije sastanak u „Mraku“ – koji su putevi droge i ko je pomagao Koluviji

VESTI13. jul 20221

Carina sprečila šverc šest tona nafte na Dunavu

VESTI12. jul 20222

On se sumnjiči i da je iz Srbije u Crnu Goru transportovao veću količinu novca stečenog od prodaje kokaina, a deo novca ulagao u krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije.

D. J. pripadnica BIA je, zloupotrebljavajući službeni položaj, proverama kroz baze podataka BIA, pribavljala podatke o istragama koje vodi BIA i poverljive  podatke neovlašćeno saopštavala ostalim članovima ove grupe, kako se dodaje.

Sumnja se da je K. M. učestvovao  u organizaciji krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije i prikupljanju novca od prodate opojne droge, kao i u transportu novca iz Srbije u Crnu Goru. Deo novca stečenog od prodaje kokaina ulagao je u izgradnju nekretnina na teritoriji Srbije i Crne Gore.

Osumnjičeni Ž.F. je kao vozač u međunarodnom teretnom transportu novac od prodaje kokaina transportovao iz Evropske unije u Srbiju i Crnu Goru.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin čestitao je pripadnicima SUK-a, Bezbednosno-informativnoj agenciji i Tužilaštvu za organizovani kriminal na uspešnoj akciji i ponovio da policija čisti svoje redove od „prljavih“ policajaca, kaže se u saopštenju.

„Od prvog dana mog dolaska na čelo MUP-a čistimo sopstvene redove i nećemo stati sve dok sam ja ministar unutrašnjih poslova. Nema veće izdaje ni lošijeg čoveka od policajca koji radi za kriminalce i prodaje informacije pa i živote svojih kolega. Ovi ljudi su sramota i MUP i BIA, ali oni koji su ih pohapsili su ponos i MUP-a, i BIA i TOK. MUP će svoje redove očistiti, neka i svi ostali pođu za našim primerom“, poručio je ministar Vulin.

Osumnjičenima je, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal određeno zadržavanje do 48 sati zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, pranje novca, a policijski službenik D. J. i pripadnica BIA D. J. i zbog krivičnih dela zloupotreba službenog položaja i krivično delo iz člana 98. Zakona o tajnosti podataka.TagoviDROGAHAPŠENJEMUP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares