Božji pastir napreduje?

Sharing is caring!

Kako je Pahomiju oproštena „ružna“ prošlost

K. Živanovićdanas 14:44

Kako je Pahomiju oproštena "ružna" prošlost 1

Foto: Stanislav Milojković

Vladika vranjski Pahomije, od svih episkopa SPC, ima najviše putera na glavi, međutim, njemu je odavno oproštena “ružna prošlost”, ako mu je crkveni i državni vrh ikada išta i zamerao. Bio je optužen za pedofiliju, ali su slučajevi zastareli. Govorio je sve najgore o Makedonskoj pravoslavnoj crkvi, svojevremeno mu je bio i zabranjen ulazak u Makedoniju, a sada prima makedonsku delegaciju na njihov Dan republike.

Pahomije je ponovo dospeo u žižu javnosti kada je 2. avgusta uručio odlikovanja ministru spoljnih poslova Nikoli Selakoviću i direktoru Bezbednosno informativne agencije Bratislavu Gašiću u manastiru Prohor Pčinjski, gde je u prisustvu predsednika Severne Makedonije Steve Pendarovskog obeležen Sveti Ilija.

“Ilinden” je Dan Republike u Severnoj Makedoniji, koji su u tom manastiru obeležile delegacije Srbije i Severne Makedonije.

Srpsku delegaciju činili su ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i episkop vranjski Pahomije, kao predstavnik Srpske pravoslavne crkve.

Podsetimo, manastir Prohor Pčinjski odlikovan je povodom Dana državnosti ove godine Sretenjskim ordenom prvog stepena, a orden je u ime manastira primio vladika Pahomije, što je takođe izazvalo kritiku većeg dela javnosti.

Pahomije je bio osumnjičen da je seksualno zlostavljao četvoricu dečaka u periodu od 1999. do 2002. i to u službenim prostorijama Eparhije vranjske.

Slučaj su najviše pratile Vranjske novine, a njihov tadašnji urednik Vukašin Obradović ocenjuje za Danas da je Tomislav Gačić, alijas vladika Pahomije, možda najbolji primer “kroz kakva sve iskušenja prolaze Božji pastiri”.

– Episkop vranjski je, naime, godinama Makedoniju uporno zvao Stara Južna Srbija, nije priznavao ni ovu susednu državu ni makedonski narod, a MPC nije ni pominjao. Čak je u manastiru Sv. Prohor Pčinjski godinama obitavao izvesni Trajko Kmetović, neformalni vođa Srba u Skopskoj Crnoj Gori, koga je potraživala i makedonska policija – ukazuje Obradović.

On dodaje da mu je zbog takvih stavova svojevremeno jednom prilikom bio zabranjen ulazak u Makedoniju.

– Prateći, međutim, aktuelne trendove, vladika Pahomije se brzo prebacio na novi kolosek. Ovog leta gospodnjeg, ugostio je državnu delegaciju Severne Makedonije i činodejstvovao sa kolegama iz MPC. Što bi se reklo, čudni su, često i nedokučivi putevi Gospodnji. Tomislav, sa druge strane, voli da spoji duhovno i svetovno. To je pokazao juna prošle godine kada je uručio orden Aleksandru Vučiću povodom 950 godina od osnivanja manastira Prohor Pčinjski – ističe Obradović.

Na Sv. Iliju je, dodaje, nastavio tradiciju ordenovanjem ministra spolјnih poslova Nikole Selakovića i direktora BIA Bratislava Gašića.

– Očigledno, zaboravilo se na optužbe i suđenje za pedofiliju. A političari, kao i Bog, su tu da praštaju. Uz ordenje to im ide mnogo lakše, zna to vrlo dobro Pahomije. I u pravu je – poručuje Obradović.

Na pitanje da li je Pahomiju zaboravljena “ružna prošlost”, verski analitičar Vladimir Veljković odgovara potvrdno.

– Sudeći prema novoj ulozi koju je dobio, kao nadležan za istorijski lokalitet makedonske državnosti, čiji je primarni zadatak da ugosti državne predstavnike Makedonije i Srbije, nema sumnje da mu je zaboravljeno sve prethodno. Ako mu je ikada i uzimano za greh – ukazuje naš sagovornik.

Vladika vranjski Pahomije je još 2002. optužen za seksualno zlostavljanje četvorice dečaka u periodu od 1999. do 2002., u službenim prostorijama Eparhije vranjske.

Dečaci su u krivičnim prijavama, kako naveli da ih je pipkao, mazio, i terao da se „druže”.

Opštinski sud u Nišu je Pahomija u dva od ta četiri predmeta oslobodio zbog nedostatka dokaza, dok je u druga dva slučaja nastupila zastara 2006.

Vrhovni sud Srbije je 2007. godine ustanovio da je tokom suđenja Pahomiju bilo ozbiljnih propusta nižih sudova, ali do ponavljanja suđenja nije došlo jer zakon to ne dozvoljava.

Međutim, u martu 2013. Osnovno javno tužilaštvo u Vranju pokrenulo je protiv njega istragu jer ga je magacioner u Eparhiji optužio za napastvovanje, koje se desilo 2003. godine.

Nakon godinu dana istrage, tužilaštvo je istaklo da nema razloga za pokretanje krivičnog postupka protiv Pahomija.

Tokom svih ovih sudskih postupaka, Pahomije je ostao na visokoj poziciji u SPC, odnosno na mestu episkopa vranjskog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.odlikovanjaVladika PahomijeVladimir VeljkovićVukašin ObradovićBeograd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares