Kvalitet evropskih voda pogodnih za kupanje

Sharing is caring!

DESTINACIJAPRIRODA

Proglašena je najbolja zemlja u Evropi za kupanje, a nema čak ni more

AUTOR: CITYMAGAZINE08 Jun, 2022

Proglašena je najbolja zemlja u Evropi za kupanje, a nema čak ni more

 

One nedelje Evropska agencija za životnu okolinu (EEA) objavila je novi izveštaj o kvalitetu evropskih voda pogodnih za kupanje. Prema njemu, proglašena je najbolja zemlja u Evropi za kupanje, a zanimljivo je, da čak nema ni more. Prema izveštaju skoro 85 posto kupališta u Evropi rangirano kao “odlično”, prenosi CNN.

Godišnji izveštaj o vodi za kupanje pratio je skoro 22.000 kopnenih i obalnih mesta za kupanje u zemljama članicama Evropske unije, Albaniji i Švajcarskoj. Zemlje ne moraju da imaju izlaz na more da bi dospele na ovu listu, jer se u obzir uzimaju i jezera i druga kupališta. Velika Britanija, koja je napustila EU, prvi put je izostala iz izveštaja.

Austrija, zemlja bez izlaza na more, poznata po brojnim prelepim jezerima, uključujući alpske vode jezera Ahen u Tirolu i smaragdno nijansiranog Vajsen jezera, nalazi se na vrhu lestvice. Čak 97,7 posto njenih voda proglašeno je odličnim.

Odmah nakon Austrije, u top pet su: Malta, Grčka, Hrvatska i Kipar. Portugal je na 10. mestu s 88,5 posto, a slede ga Italija i Španija. Destinacija privlačna turistima, Francuska, zaostaje na lestvici sa 75,7 posto. Poljska je najniže rangirana, sa samo 44,5 posto kupališta sa dobrim kvalitetom vode.

Kako bi došla do ovih rezultata, Evropska agencija za životnu sredinu u saradnji s Evropskom komisijom napravila je procenu tako što su lokalne i nacionalne vlasti uzimale uzorke vode tokom sezone kupanja i analizirale prisutnost bakterija koje ukazuju na zagađenje od kanalizacije i uzgoja stoke.

Izvor: IndexHr

Naslovna fotografija: Ben Michel / UnsplashPovezane teme#AUSTRIJA#EVROPA#PLIVANJE#VODE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares