Ford možda otpusti čak 8.000 radnika

Sharing is caring!

Automobili »

Ford možda otpusti čak 8.000 radnika, pogađate zašto?

AUTOAutor:Dnevnik.hr24. jul. 202211:52Podeli:

Ford logo

Foto:Ford

Najavljena proizvodnja električnog automobila u Kragujevcu dovela je do toga da Stellantis proglasi višak radne snage u srpskoj fabrici. Elektrifikacija dovodi do masovnih otpuštanja u automobilskoj industriji, a prema najnovijim najavama, Ford bi mogao da otpusti čak 8.000 radnika.

Američka kompanija stavlja sve veći fokus na elektrifikaciju, a u odeljenju za razvoj i proizvodnju benzinaca i dizelaša se već uveliko spremaju otkazi.

Sada znamo zašto gore kola na novom auto-putu u CG, a evo kako da se to ne desi

AUTO19. jul. 202258

Da li biste ovo vozili? Stiže prvi automobil na pedale, poznata i cena

AUTO22. jul. 2022

Kada se uporedi sa nekim drugim proizvođačima automobila, Ford dosta kasni u procesu elektrifikacije, ali su za kratko vreme postigli veliki uspeh sa novim modelima na struju. F-150 Lightning i Mustang Mach-E su pravi hit na tržištu i za njima vlada velika potražnja, možda čak i veća od očekivanja kompanije. Dugoročni planovi proizvođača iz Detroita su vezani za elektrifikaciju, razvoj i proizvodnju novih električnih modela i baterija, a proizvodnja vozila sa unutrašnjim sagorevanjem će biti sve manja.

Ova promena strategije ima i jednu lošu stranu, a to su masovni otkazi. Izvršni direktor Forda Jim Farley već neko vreme tvrdi kako ova kompanija ima previše zaposlenih, a prema informacijama koje je objavio Electrek, bez posla bi moglo da ostane oko 8.000 radnika Forda. Otkaze bi trebalo da dobiju zaposleni u sektoru razvoja i proizvodnje automobila koje pokreću motori sa unutrašnjim sagorevanjem, i to većinom ili u potpunosti radnici u fabrikama u SAD gde Ford zapošljava oko 31 hiljadu ljudi.

Kako prenosi zimo.dnevnik.hr, zvanične informacije još uvek nisu objavljene, a konkretni potezi američke kompanije trebalo bi da budu poznati tokom narednih nedelja.

Bonus video: Vozili smo Ford EcoSport – Jeftiniji od konkurencije i u full opremiPlay Video

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter InstagramTagoviELEKTRIFIKACIJAFORDOTKAZI

Električni automobili: Nemačka postaje centar za baterije
B92 pre 3 sata
Nemačka bi mogla da postane najvažnija lokacija u Evropi za proizvodnju baterija za električne automobile. Istraživači vide ogroman procvat ove industrije do kraja decenije. No, problem je nedostatak stručne radne snage. „Mi posmatramo planove… »
Dojče vele: Električni automobili: Nemačka postaje centar za baterije

F1: Ferstapen iskoristio ispadanje Leklera u finišu i slavio u Francuskoj
Auto blogpre 2 sata

Volkswagen, Škoda i Seat će se razlikovati samo po dizajnu
Novapre 2 sata

Citroen C3 Aircross Rip Curl
Auto blogpre 5 sati
Automobili, sve vesti »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares