Drastično pala prodaja Volkswagen Grupe

Sharing is caring!

Drastično pala prodaja Volkswagen Grupe

Index Vijesti/HinaPrije 3 sata

Drastično pala prodaja Volkswagen Grupe
Foto: EPA

NJEMAČKI automobilski koncern Volkswagen izvijestio je danas da je u prvoj polovini godine prodao za petinu manje vozila nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, ponajprije zbog smanjenih isporuka u Europu i Kinu.

VW Grupa isporučila je tako diljem svijeta ukupno 3.875 milijuna vozila, što je za 22.2 posto manje u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. Promatrano po regijama, najviše je pala prodaja u srednjoj i istočnoj Europi, za čak 40.9 posto u odnosu na prvih šest mjeseci u 2021. godini.

U zapadnoj Europi smanjena je za 20.7 posto, a gotovo isti postotni pad zabilježen je i na kineskom tržištu, uključivo s Hong Kongom, pokazuje VW-ovo poslovno izvješće.

Jako porasle isporuke električnih auta

Isporuke potpuno električnih automobila porasle su pak za 27 posto unatoč uskim grlima u opskrbi, privremenom zaustavljanju proizvodnje u Europi i zatvaranjima u Kini povezanima s covidom. Grupa je u razdoblju od siječnja do lipnja isporučila 217 tisuća električnih automobila.

U ukupnim isporukama na razini VW Grupe, udio potpuno električnih vozila tako je uvećan na 5.6 posto, s 3.4 posto u istom razdoblju 2021. godine. Najveći pokretač rasta prodaje bila je Kina, gdje je prodano 63.500 potpuno električnih vozila, gotovo tri i pol puta više nego u prvih šest mjeseci 2021., pokazalo je izvješće VW-a.

Europa i dalje drži vodeću poziciju

Što se tiče isporuka po regijama, Europa i dalje zauzima vodeću poziciju, sa 128.800 prodanih potpuno električnih vozila i 59-postotnim udjelom na razini Grupe. Drugo najveće tržište bila je Kina, s udjelom od 29 posto. U SAD-u je prodano 17 tisuća vozila, osam posto ukupno isporučenih u svijetu na razini VW Grupe, pokazuje poslovno izvješće.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares