Miki Maus uskoro napušta Dizni?

Sharing is caring!

SCENAAKTUELNO

Miki Maus uskoro napušta Dizni? Evo šta podrazumeva istek autorskog prava

AUTOR: FILIP MILOSAVLJEVIĆ05 Jul, 2022

Miki Maus uskoro napušta Dizni? Evo šta podrazumeva istek autorskog prava

 

Najpoznatiji i najvoljeniji miš na svetu Miki Maus uskoro bi mogao da napusti Dizni, jer ističe 95-godišnje autorsko pravo po kom je on u vlasništvu ovog giganta. Međutim, kao i kod drugih pravnih pitanja, nije sve baš tako jednostavno.

Miki Maus ući će u javni domen od 2024. godine, malo više od 95 godina nakon što je stvoren 1. oktobra 1928. godine. Kada je Miki prvi put nacrtan, ovo pravo važilo je 56 godina, ali je kompanija to prvo produžila na 75, a potom i na 95 godina. Veruje se da sada neće moći da produže taj rok.

Svako ko bi hteo da koristi njegov lik moraće ipak da bude veoma oprezan. Miki Maus može se koristiti samo u originalnom obliku, u kom je nacrtan te 1928. godine, ali ne i tako da ljudi pomisle na Dizni. To podrazumeva potencijalnu upotrebu odela ili reči ili slogana koji upućuju na Dizni i u tom slučaju Dizni bi mogao i da tuži onog ko je uzeo taj lik.

To je zato što oni i dalje polažu prava na zaštitne znake čak i nakon isteka autorskog prava, a takođe i prava na sve kasnije verzije Mikija, dok ne prođe 95 godina od njihovog nastanka.

Miki Maus se prvi put pojavio u crno-belom crtanom filmu Parobrod Vili i smatra se pionirom u animaciji zbog korišćenja sinhronizovanog zvuka, po kome se pokreti lika poklapaju sa zvučnim i muzičkim efektima. Kasnije je doživeo mnoge druge iteracije i pojavio se u filmovima, serijama, video igrama, stripovima…

A Miki nije ni prvi crtani lik koji će postati deo javnog domena, jer se to već desilo sa Vinijem Puom početkom ove godine, usled čega je najavljen ni manje ni više nego horor film sa njim, pod nazivom Wiinie the Pooh: Blood and Honey.

Izvor: The Guardian

Naslovna fotografija: Walt Disney Co. / Everett / ProfimediaPovezane teme#CRTANI FILM#DIZNI#MIKI MAUS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares