Zdravlje

Sharing is caring!

ZDRAVLJE

Saveti kako da snizite visok krvni pritisak bez lekova

Danas Onlinedanas 07:00

Saveti kako da snizite visok krvni pritisak bez lekova 1

Foto: Aleksandar Roknic

Visok krvni pritisak nije naivna bolest i ume da bude prilično opaka ukoliko se ignoriše i ne tretira pravilno.

Cilj lečenja vioskog pritiska jeste da on ne prelazi, odnosno da bude ispod 140/90 mmHg, a kako lekari savetuju, najbolje je da on bude ispod 130/85 mmHg.

Visok krvni pritisak može se držati pod kontorolom ako se na vreme dijagnostfikuje i redovno kontroliše.

Uz lečenje visokog krvnog pritiska neophodno je lečiti i druge prisutne faktore rizika (povišene masti u krvi, šećerna bolest, fizička neaktivnost i dr). Lečenje se sastoji iz primene nefarmakoloških mera i primene lekova.

Pored lekova i različitih medicinskih tretmana za visok krvni pritisak, postoje i brojni načini kako prirodnim putem, sami možemo sniziti pritisak.

Smanjenje telesne težine

Gojaznost ne mora obavezno da bude praćena visokim krvnim pritiskom. Međutim, postoji sigurna veza između gojaznosti i visokog krvnog pritiska. Gojazne osobe tri puta češće imaju visok krvni pritisak u odnosu na normalno uhranjene osobe.

Smanjenje unosa soli

Lečenje visokog krvnog pritiska uključuje smanjen unos kuhinjske soli. Velika restrikcija unosa soli nije potrebna. Preporučuje se unošenje dnevno do jedne kafene kašičice soli. To može da smanji krvni pritisak za 10 mmHg.

Fizička aktivnost

Redovan fizički trening je koristan za bolesnike sa visokim krvnim pritiskom. Utvrđeno je da fizički trening smanjuje krvni pritisak i čini ljude više motivisanim da se leče. Pre uključenja u fizičku aktivnost, neophodni su pregledi, a posebno test opterećenja fizičkim naporom, da bi se utvrdio intenzitet opterećenja. Fizička aktivnost može da bude i štetna ako nije dobro dozirana. Preporučuju se šetanje, vožnja bicikla i plivanje.

Relaksacione tehnike (meditacija ili joga)

Poslednjih godina porastao je interes za različite relaksacione tehnike u lečenju visokog krvnog pritiska. Ovim načinom se postižu dobri efekti kod psihički prenapregnutih osoba. Treba istaći da se ovaj način lečenja mora da primenjuje uz istovremeno pridržavanje dijete, fizičke aktivnosti i/ili primene lekova. Tehnike su različite: vežbe relaksacije, joga, transcendentalna meditacija i drugo.

Meditacija, uključujući transcendentalnu meditaciju, dugo se koristi i proučava kao metoda za smanjenje stresa.

Joga, koja obično uključuje kontrolu disanja, držanje tela i tehnike meditacije, takođe može biti efikasna u smanjenju stresa i krvnog pritiska.

Zabrana alkohola

Sigurno je dokazano da alkohol povećava krvni pritisak. S druge strane, prestanak uzimanja alkohola dovodi do smanjena krvnog pritiska kod osoba sa visokim krvnim pritiskom koje su ga svakodnevno konzumirale. Akohol povećava telesnu težinu. Jedna od najtežih komplikacija krvnog pritiska, moždani udar, češći je kod osoba koje uz visok krvni pritisak uzimaju i svakodnevno alkohol.

Ostavite pušenje

Cigarete mogu da proizvedu trenutno, ali privremeno povećanje krvnog pritiska i povećanje brzine otkucaja srca.

Ipak, dugoročno pušenje može dovesti do oštećenja zidove krvnih sudova, izazivajući upalu i sužavajući arterije. Očvrsle arterije izazivaju viši krvni pritisak.

Hemikalije u duvanu mogu uticati na vaše krvne sudove čak i ako ste u društvu pušača.

Smanjite stres

Pronalaženje načina za smanjenje sopstvenog stresa važno je za vaše zdravlje i krvni pritisak.

Postoji mnogo različitih načina za uspešno oslobađanje od stresa, pa pronađite ono što vam odgovara. Vežbajte duboko disanje, šetajte, čitajte knjigu ili gledajte film.

Svakodnevno slušanje muzike takođe je pokazalo da smanjuje sistolni krvni pritisak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.bolestlekarilekovisavetiVisok krvni pritisakZdravlje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares