Nestabilnost u Crnoj Gori

Sharing is caring!

Krenula pobuna i protiv nove crnogorske vlade. Problem opet izbio oko SPC-a

HinaPrije 3 dana

Krenula pobuna i protiv nove crnogorske vlade. Problem opet izbio oko SPC-a
Foto: EPA

TEMELJNI ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) uzdrmao je danas crnogorsku vladu Dritana Abazovića, a njegovom sadržaju usprotivile su se i dvije stranke na vlasti.

Ugovor koji regulira odnose  Crne Gore i SPC-a vlada u Podgorici objavila je navečer, noć uoči odlaska premijera Abazovića u službeni posjet Srbiji, i odmah je izazvao kritike dijela javnosti bliskog crnogorskom domoljubnom bloku.

Tvrde da je nacrt Temeljnog ugovora pisan u Beogradu te da se SPC-u, između ostalog, daju crnogorska povijesna i kulturna blaga.

Nacrtu Temeljnog ugovora usprotivila se i Demokratska partija socijalista, koja je podržala Abazovićevu vladu, dok je Socijaldemokratska partija, koja sudjeluje u Abazovićevoj vladi, najavila mogućnost otvaranja pitanja njenog povjerenja u parlamentu.

S druge strane, crnogorski premijer Abazović ustvrdio je, odgovarajući na pitanja novinara u Beogradu, da je Temeljni ugovor u skladu s crnogorskim Ustavom.

“Ja sam premijer koji vodi europsku i sekularnu državu. To znači da će sve vjerske zajednice imati potpuno identičan tretman. Nijednom pitanju ne dajem veći značaj nego što to zaslužuje”, kazao je Abazović.

Crna Gora je ranije potpisala Temeljne ugovore s Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom u Crnoj Gori.

Crnogorski domoljubi organizirani oko NVU-a “Lovćenske straže 1990” pozvali su na prosvjed u četvrtak ispred zgrade crnogorske vlade, optužujući Abazovića i njegove ministre da su izdajnici.

“Dođite sutra pred zgradu izdajničke proruske i prosrpske vlade”, navodi se u pozivu na prosvjed.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares