Bugarska proteruje Ruse

Sharing is caring!

Bugarska najavila dosad najveće protjerivanje ruskih diplomata

Index Vijesti/HinaPrije 3 sata

Bugarska najavila dosad najveće protjerivanje ruskih diplomata
Foto: EPA

BUGARSKO ministarstvo vanjskih poslova danas je objavilo da je od Rusije zatražilo da povuče svojih 70 diplomata do 3. srpnja kako bi smanjila svoje veleposlanstvo u Sofiji na broj osoblja kao u bugarskom veleposlanstvu u Moskvi.

“Prvi razlog je reciprocitet. Drugo, zbog aktivnosti ruskih dužnosnika koje su odgovorne bugarske vlasti proglasile nekompatibilnima s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima”, reklo je bugarsko ministarstvo u priopćenju.

Bugarska je u ožujku proglasila nepoželjnima prvo dvojicu ruskih diplomata, optuživši ih da su se bavili špijunažom, a potom još desetero jer su se, kako je priopćilo bugarsko ministarstvo, bavili aktivnostima koje nisu u skladu s njihovim diplomatskim statusom.

Najveći progon ruskih diplomata iz Sofije dosad

Ovaj potez, koji su najavili ministarstvo i odlazeći premijer, najveće je dosad izopćenje ruskih diplomata iz Sofije te će rusko veleposlanstvo smanjiti za polovicu. Krajem travnja u toj instituciji bilo je 114 zaposlenih. 

“Danas smo izopćili 70 ruskih diplomata. Mnogi od njih izravno su radili za obavještajne službe, a njihova diplomatska uloga bila je više krinka”, rekao je Kiril Petkov, čija je vlada prošli tjedan izgubila podršku u parlamentu.  

Neimenovani izvor rekao je ruskoj agenciji TASS da će Moskva, koja je u travnju prekinula pošiljku plina Bugarskoj jer je odbila platiti taj energent rubljima, odgovoriti na ovaj potez. TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Odlazeći bugarski premijer zauzeo je snažan stav protiv ruske agresije na Ukrajinu. U veljači je otpustio svog ministra obrane jer je odbio prozvati “ratom” ono što Rusija naziva “specijalnom vojnom operacijom”. 

Petkov je podržao europske sankcije protiv Moskve i pristao je popravljati ukrajinsku vojnu opremu iako nije htio izravno Kijevu slati naoružanje. 

Bugarsko ministarstvo očekuje da će izopćeni diplomati napustiti državu do ponoći u nedjelju. 

“U nedjelju očekujemo pun zrakoplov, sa sedamdeset sjedala, da odleti u Moskvu”, rekao je premijer Petkov.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares