Zabava od 4,5 milijardi dolara?

Sharing is caring!

Tajna mreža koja je Putinu pomogla da sakrije 4,5 milijarde dolara
SVET Autor:Ana Tašković20. jun. 202220:16 > 20:50
Podeli:
Vladimir PutinVladimir Putin Foto:EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN / SPUTNIK
Palate, jahte i vinogradi koje su ruskom predsedniku Vladimiru Putinu navodno dali prijatelji i oligarsi navodno se danas mogu povezati sa nečim što se čini kao neformalna mreža koja drži imovinu vrednu više od 4,5 milijardi dolara.

Čini se da digitalni trag sugeriše da je niz kuća za odmor i druge imovine za koje se navodi da je koristi ruski predsednik, a koja prema dostupnim evidencijama pripada ili je bila u vlasništvu pojedinaca, kompanija i dobrotvornih organizacija, povezana preko zajedničkog imena domena elektronske pošte – LLCInvest.ru.

Snimak procurele razmene mejlova od prošlog septembra sugeriše da su direktori i administratori povezani sa nekim od zasebnih entiteta koji drže i upravljaju ovom imovinom, razgovarali o svakonevnim poslovnim problemima kao da su deo jedne organizacije.

Ekspert za borbu protiv korupcije u Rusiji, koji je zatražio da govori anonimno, rekao je da su nalazi pokrenuli pitanja da li postoji nivo „zajedničkog upravljanja“, prenosi Gardijan.

“LLCInvest najviše liči na zadrugu, odnosno na udruženje u kome njeni članovi mogu da razmenjuju beneficije i imovinu”, sugerišu oni.

Putin je skoro dve decenije optuživan da je tajno gomilao ogromno bogatstvo preko punomoćnika, podstaknuto nizom otkrića o bogatstvu njegovih najbližih prilikom curenja poput Pandorinih papira.

Biznismen Sergej Kolesnikov tvrdio je pre deset godina da je stajao iza šeme koja je omogućila grupi vodećih ruskih oligarha da udruže milijarde rubalja u neku vrstu “investicionog fonda” u korist Putina, koji je tada bio premijer. Tvrdnje su odbačene, a Kolesnikov je pobegao iz Rusije.

Prošlog meseca je vlada Velike Britanije uporedila Putinov “raskošni način života” sa zvaničnim ruskim zapisima koji “navode skromnu imovinu” uključujući i mali stan u Sankt Peterburgu, dva automobila iz vremena SSSR, prikolicu i malu garažu.

Foto: Alexei Navalny / East2West News / Profimedia; Sergei Savostyanov / TASS / Profimedia
Nakon jednogodišnje istrage, Projekat za izveštavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP) i novinski sajt na ruskom jeziku “Meduza” identifikovali su 86 kompanija i neprofitnih organizacija čiji predstavnici koriste zajednički naziv domena LLCInvest, u svojim poslovnim mejlovima.

Prema istrazi, sredstva povezana sa organizacijama ili korporativnim strukturama oko njih u kojima se čini da je domen elektronske pošte LLCInvest.ru bio u upotrebi, uključuju:

*Palata na Crnom moru vredna milijardu funti za koju je Aleksej Navaljni tvrdio da je izgrađena za Putinovu ličnu upotrebu. Milijarder Arkadij Rotenberg koji je pod sankcijama EU i SAD, preuzeo je vlasništvo na imovinom. U korporativnoj evidenciji koju vodi baza podataka Spark u Rusiji od juna se navodi da imovina pripada firmi Kompleks čija je matična kompanija povezana sa firmom Binom. Čini se da direktor kompanije Binom do jula prošle godine imao registrovan domen mejla LLCInvest.ru.

*Vinogradi oko palate na Crnom moru. Navaljni je tvrdio da su vinogradi Putinov hobi koji je izmakao kontroli. Vinogradi oko palate pripadaju neprofitnoj orgnizaciji koju su osnovala dvojica Putinovih saradnika Genadij Timčenko i Vladimir Kolbin, koji su takođe pod sankcijama. Čini se da Kolbin i drugi imaju naloge elektronske pošte LLCInvest.ru.

*Skijalište “Igora” u Lenjingradskoj oblasti gde je 2013. godine održano venčanje Putinove ćerke. Prema zemljišnim knjigama, vlasništvo je kompanije Ozon u kojoj je najveći udeo imao Jurij Kovalčuk, Putinov prijatelj i predsednik Banke Rusija, koji je takođe pod sankcijama,

*Vila severno od Sankt Peterburga, poznata među lokalnim stanovništvom kao “Putinova dača”. Vila Selgren bila je u vlasništvu Olega Rudnova, Putinovog prijatelja iz detinjstva, a nasledio ju je njegov sin Sergej Rudnov, preko kompanije Sever.

Jahta SeherezadaJahta Šeherezada Foto:EPA-EFE/Fabio Muzzi
*Zgrada obložena drvetom severno od Sankt Peterburga poznata kao Ribarnička koliba. Mejlovi koji su procurili iz građevinske firme sugerišu da su tri različite kompanije koje koriste ime domena posedovale različite parcele zeljišta oko kompleksa, dok je četvrti LLCInvest entitet – neprofitna organizacija pod nazivom Oživljavanje pomorskih tradicija – upravljala izgradnjom. Ta ista fondacija koja se nedavno našla pod sankcijama poseduje dve jahte koje Ministarstvo finansija SAD povezuje sa Vladimirom Putinom.

PROČITAJTE JOŠ:

Ruski stručnjak za rakete pobegao od Putina u Mađarsku, a tamo ga sačekao Orban
SVET
11:27

Čovek koji Putina zna u dušu: Znam koji je njegov sledeći korak, vodi ga u smrt
SVET

  1. jun. 2022
    Džo Bajden Joe Biden
    „Za sve je kriv Putin“: Genijalne fore na Bajdenov račun zbog pada sa bicikle
    SVET
  2. jun. 2022
    4,5 milijardi dolara imovine koju drže LLCInvest entiteti uključuje velike gotovinske depozite. Dve neprofitne fondacije čiji su suosnivači Timčenko i Kolbin, raspolažu značajnim sredstvima. Razvoj agrarnih incijativa imao je 303 miliona dolara na svom depozitnom računu na kraju 2020. godine, dok je razvoj efikasnog investicionog tržišta držao više od 357 miliona dolara u dugoročnim depozitima i skoro 89 miliona dolara u kratkoročnim depozitima na kraju 2020. godine, prenosi Gardijan.

LLCInvest nije standardni provajder elektronske pošte otvoren za javnost kao što je Jahu, već domen na serveru u vlasništvu Moskomsviaz-a, telekomunikacione kompanije koja ima bliske veze sa Bankom Rusije. Ova banka je još opisana kao Putinova banka, zbog uloge u nedavnom izvrševanju ponuda ruskog lidera. Kremlj negira bilo kakve veze i uticaj.

Otkriće zajedničkog domena elektronske pošte napravljeno je analizom procurelih metapodataka sa servera Moskomsviaza, koji izgleda da pokazuje imena pošiljalaca i primalaca elektronske pošte LLCInvest.ru, predmet i vreme korespondencije.

Nije jasno koja je svrha zajedničkog servisa mejla ili motivacija za očiglednu saradnju po pitanju osoblja i statistike. Nema sugestija da su svi korisnici LLCInvest.ru uključeni u upravljanje imovinom koja je povezana u izveštajima sa Putinom.

BONUS VIDEO: Putin se uporedio sa Petrom Velikim i uputio jezivu pretnju

Play Video


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Tagovi
BOGATSTVO
IMOVINA
ISTRAŽIVANJE
KOMPANIJA
MREŽA
RUSIJA
SANKCIJE
VLADIMIR PUTIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares