Putevi droge

Sharing is caring!

Agencija EU: Rat u Ukrajini mijenja rute trgovine drogom

HinaPrije 1 dan

Agencija EU: Rat u Ukrajini mijenja rute trgovine drogom
Ilustracija: Grgo Jelavic/PIXSELL

RUSKA invazija na Ukrajinu utjecala je i na promjenu ruta krijumčarenja ilegalnih droga u Europu, upozorila je u agencija EU za droge.

Direktor Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) Alexis Goosdeel rekao je da rat već ima “izravan utjecaj” na jednu od ruta trgovine heroinom iz Afganistana koja je prolazila kroz Ukrajinu i kroz ostale susjedne zemlje.

“Trgovci drogom sada više nemaju interes da nastave koristiti ovu rutu”, rekao je na online konferenciji za novinare, dodavši da već postoje znakovi povećane trgovine na granicama između Turske i Bugarske te Turske i Grčke.

“Povećat će se trgovina drogom preko grčkih otoka i južnog Sredozemlja”

Goosdeel je kazao da je sukob primorao i krijumčare koji koriste Crno more da se odluče za druge rute jer su im neke pomorske luke odnedavno izvan dosega. Dodao je kako vjeruje da će se povećati trgovina preko grčkih otoka i južnog Sredozemlja.

U svome godišnjem izvješću EMCDDA ističe da bi mnogi ljudi koji su za vrijeme rata pretrpjeli težak psihološki stres mogli postati skloniji pribjegavanju i zloupotrebi štetnih supstancija.

Također se upozorava da bi zdravstvene službe u europskim zemljama, posebno onima koje graniče s Ukrajinom, vjerojatno mogle postati još opterećenije s obzirom na to da će ovisnici o drogama koji bježe pred sukobom zatražiti njihove usluge i podršku.

“Ključni zahtjevi vjerojatno će biti kontinuitet u liječenju, usluge prijevoda, pružanje smještaja i socijalne skrbi”, stoji u izvješću te se dodaje da su u opasnosti čak i osobe koje nisu bile ovisne o drogama.

Moglo bi doći do povećanja trgovine heroinom u Europi

Agencija ističe da bi teška financijska situacija u Afganistanu, koji je od kolovoza prošle godine pod kontrolom talibana, zaradu od droge mogla pretvoriti u značajan izvor prihoda, što bi moglo rezultirati povećanjem trgovine heroinom prema Europi.

U izvješću stoji i da se, unatoč zabrani proizvodnje, prodaje i trgovine nedopuštenim drogama, uzgoj maka u Afganistanu nastavlja. Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares