Otrovi svuda oko nas

Sharing is caring!

Zrenjanin, Bor i Smederevo za stolom – ista muka, kineske fabrike i zagađenje

VESTIAutor:Mladen Savatović14. jun. 202219:14 > 19:5116 komentaraPodeli:

Play Video

Kako investicije, pogotovo kineske, utiču na životnu sredinu? Kakav vazduh dišu građani Smedereva i Bora, a šta očekuje građane Zrenjanina? Zašto je životni vek Borana 10 godina kraći nego u ostatku Srbije, a broj obolelih od raka u Smederevu u stalnom porastu poslednjih godina? Oni koji u tim mestima žive tvrde – odgovorni su kineski investitori i trka za kapitalom, ali i država koja zarad ekonomskih interesa na sve žmuri.

Zrenjanin, Bor i Smederevo za istim stolom. Ista muka, isti uzrok – kineski investitori koji godinama rade šta požele.

Smederevci se žale – zbog železare i kompanije HBIS udišu otrove.

„Ono što je još opasnije, upravo što je profesorka spomenula, je da mi u Smederevu ne spominjemo šta je sa zemljom i sa vodom. A to trenutno i ne znamo, istraživanja ne postoje. Mi imamo osećaj da za investitora zakoni naše države ne važe“, kaže Dragan Nikolić iz „ProTok21“.

PROČITAJTE JOŠ

BCBP: Opsesija privrednim rastom u Srbiji dovodi do degradacije životne sredine

VESTI13:502

Studija: Zagađenje vazduha skraćuje životni vek za više od dve godine

ZDRAVLJE17:471

Krivična prijava protiv kompanije HBIS: Oko 7 odsto ljudi u Smederevu ima rak

VESTI06. jun. 202224

Građani Majdanpeka u strahu zbog miniranja, neke stene već stigle do kuća

VESTI06. jun. 202220

Zrenjaninci 18 godina ne piju vodu sa česme jer je zagađena. Pitaju se – šta će tek biti kada Ling Long započne proizvodnju guma.

“Sa opravdanim strahom verujemo da se i problem budućeg zagađenja neće rešiti i staviti u zakonske okvire. Činjenica je i u Zrenjaninu da ne postoji komunikacija, ne postoji transparentnost”, kaže Mišo Živanov iz udruženja građana “Zrenjaninska akcija ZRAK”.

Borani decenijama trpe arsen, kadmijum i olovo u vazduhu. A od dolaska Ziđina proizvodnja, ali i zagađenje, dostigli su enormne vrednosti. I tek će.

“Na televiziji ste slušali našeg predsednika koji je govorio da ‘oni tamo u Kini ne mogu više to da proizvode jer zagađuje životnu sredinu’, ovde kod nas mogu”, kaže Snežana Šerbula s Tehničkog fakulteta u Boru.

Probleme borskog okruga, koji dolaze sa kompanijama sa dalekog Istoka sumirao je u jednoj rečenici stanovnik sela Slatina.

“Hranimo se nezdravo, dišemo nezdravo, voda nam je nezdrava, tako da samo nam je Bog na pomoći”, kaže Miodrag Živković, meštanin sela Slatina.

Bog, kad već država neće. Beogradski centar za bezbednosnu politiku sproveo je istraživanje koje je pokazalo da se zbog opsesije za ekonomskim rastom vladajuća elita stavila u službu krupnog kapitala.

“I to na takav način da bez malo ili gotovo ikakve odgovornosti prema ljudskim pravima ili životnoj sredini”, kaže Maja Bjeloš, viša istraživačica BCBP.

Pa ne čudi kada pored zagađivača vazduhom počnu da lete i stene, kao u Majdanpeku pre nekoliko dana.

Bjeloš dodaje – pred građanima i aktivistima je težak zadatak da ublaže negativne posledice kineskog prisustva.

“Iz razloga što Vlada Srbije pruža punu političku podršku investitorima iz Kine i spremna je da uguši svaku kritiku”, kaže Bjeloš.

Kako se bori protiv tih posledica? Trebalo bi u institucijama, ali umesto toga, ulica je postala mesto legitimne borbe i to ne treba da iznenađuje, navode u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku.TagoviBCBPBORN1TVSMEDEREVOZAGAĐENJE VAZDUHAŽIVOTNA SREDINA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares