Uticaj sankcija Rusiji

Sharing is caring!

SVET

Objavljen izveštaj o uticaju sankcija Rusiji: Teške posledice će se tek osećati

Index.hr09.06.2022. 07:23

Vladimir Putin

Foto: EPA-EFE/SERGEY GUNEEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

Sankcije uvedene Moskvi zbog invazije na Ukrajinu potiru petnaest godina ekonomskog napretka Rusije i 30 godina integracije sa Zapadom, navodi se u izveštaju Instituta za međunarodne finansije (IIF) objavljenom u sredu.

Ali uticaj ovih mera je teško predvideti jer zavise od mogućih novih sankcija s jedne strane i od mogućeg odgovora Rusije, posebno u energetskom sektoru.

„Rat bi mogao biti skup za ruskog predsednika Vladimira Putina, ali sankcije ne deluju „kao pritiskanje prekidača“, rekla je ekonomista IIF Elina Ribakova na konferenciji za novinare.

U svom najnovijem izveštaju, IIF predviđa da će ruska ekonomija pasti 15 odsto ove godine i još tri odsto 2023. godine, piše Index.hr.

„Teške posledice će se i dalje osećati“

Finansijske sankcije – posebno smanjena sposobnost Moskve da otplaćuje spoljni dug – rast cena i odlazak stranih kompanija iz zemlje usporili su inostranu tražnju i tako „pogoršali kratkoročne, srednjoročne i dugoročne ekonomske izglede“.

Autori izveštaja ističu da će se „teže posledice ipak osetiti”.

Elina Ribakova je rekla da su sankcije uzdrmale globalne lance vrednosti. On u tome vidi „slom 30 godina ulaganja i veze sa Evropom“.

Izvršni potpredsednik IIF Klej Loveri smatra da procena uspeha sankcija uvedenih Rusiji zavisi od toga šta vlade žele da postignu. „Ako se šteti ekonomiji (…), sankcije će sigurno imati efekta“ i on će se povećati, rekao je novinarima.

Ali do sada su se sankcije pokazale neefikasnim kada je reč o promeni politike, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.poslediceSankcije RusijiSukob Ukrajine i RusijeMoskva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares