Putin preti

Sharing is caring!

Putin: Ruski car u ratu sa Švedskom nije ništa uzeo, vratio je rusko. To je i na nama

Index Vijesti/HinaPrije 2 sata

Putin: Ruski car u ratu sa Švedskom nije ništa uzeo, vratio je rusko. To je i na nama
Foto: EPA

RUSKI predsjednik Vladimir Putin odao je danas počast caru Petru Velikom na 350. godišnjicu njegova rođenja, uspoređujući navodnu povijesnu težnju tadašnje i današnje Rusije za povratkom ruskih zemalja.

“Petar Veliki je 21 godinu vodio Veliki sjeverni rat. Ratovao je sa Švedskom i činilo se kao da im je nešto uzeo. Nije im uzeo ništa, vratio je ono što je bilo rusko”, rekao je Putin nakon posjeta izložbi posvećenoj caru.

“Očito je i na nama da vratimo ono što je rusko” 

Tadašnju kampanju Petra Velikog usporedio je sa situacijom u kojoj se trenutno nalazi Rusija.

“Očigledno je i na nama da vratimo (ono što je rusko) i ojačamo zemlju. Ako pođemo od činjenice da su te vrijednosti temelj našeg postojanja, sigurno ćemo uspjeti riješiti probleme koji su pred nama”, rekao je Putin, uputivši tako novu jezivu prijetnju susjednim zemljama i ostatku Europe.

Tvrdio da ne postoji ukrajinski nacionalni identitet

Putin, koji je u 23. godini na vlasti, više puta je pokušavao opravdati ruske postupke u Ukrajini, gdje su njegove snage opustošile gradove, ubile tisuće ljudi i dovele do milijuna izbjeglica, obrazlažući svoje viđenje povijesti u kojemu ne postoji stvarni ukrajinski nacionalni identitet i tradicija državnosti.

Petar Veliki, autokratski modernizator kojemu se dive i liberalni i konzervativni Rusi, vladao je 43 godine, a po sebi je nazvao novu prijestolnicu Sankt-Petersburg, koji je izgrađen na teritoriju koji je osvojio od Švedske. Vladimir Putin rođen je u Sankt-Petersburgu.

Bio je to projekt koji je koštao života desetke tisuća kmetova koji su na prisilnom radu gradili Petrov “prozor u Europu” u močvarama uz obalu Baltičkog mora.

Prije Putinova posjeta izložbi državna televizija emitirala je dokumentarac u kojem se veliča Petar Veliki kao čvrsti vojskovođa, koji je moderniziranom vojskom i mornaricom uvelike proširio ruski teritorij na račun Švedske i Osmanskog Carstva.

“Želi biti viđen kao modernizator, ali u povijest će ući kao okrutni vladar, poput Ivana Groznog”

Putin često hvali ruske konzervativne povijesne lidere poput cara Aleksandra III. ili predrevolucionarnog premijera Pjotra Stolipina, a obojici je podigao spomenike širom zemlje. Nasuprot njima su čelnici za koje smatra da su oslabjeli državu, poput Lenjina i Nikite Hruščova.

“Putin voli vođe koje vidi kao čvrste, jake upravljače”, rekao je Andrej Kolesnikov, viši suradnik think-thanka Carnegie.

“Želi biti viđen kao modernizator u stilu Petra (Velikog), iako će ući u povijest kao okrutni vladar, više poput Ivana Groznog”, dodao je.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

#rusija#ukrajina#vladimir putin#vladimir putin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares