Sankcije

Sharing is caring!

RTS objavio dokument: “EU traži da Srbija uvede sankcije Rusiji”

Index VijestiPrije 2 sata

RTS objavio dokument: "EU traži da Srbija uvede sankcije Rusiji"
Foto: EPA

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

EUROPSKI PARLAMENT (EP) traži od Srbije da uvede sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu i jasno se opredijeli želi li u Europsku uniju ili ne, stoji u dokumentu koji je objavila srpska državna televizija. Uz ranije primjedbe vezane uz vladavinu prava i normalizaciju odnosa s Prištinom, u izvješću o Srbiji navodi se da će “usklađenost s vanjskom politikom EU, uključujući i sankcije prema Rusiji, odrediti daljnji tijek pristupnih pregovora”.

U tekstu, o kojemu je postignut dogovor vodećih političkih skupna u EP-u, ističe se “potreba usklađivanja Srbije sa stajalištima EU prema ratu u Ukrajini, vladavini prava, borbi protiv korupcije i medijskim slobodama”. Europarlamentarci ističu da podržavaju članstvo Srbije u EU, ali da to ovisi o političkoj volji srbijanskih vlasti i spremnosti na “nepovratne reforme, prije svega u vladavini prava”.

Zastupnici traže “hitno uvođenje sankcija”, izražavajući zabrinutost što je Srbija “među rijetkim zemljama Europe koja se nije uskladila s pozicijom EU” i da je po tome “na posljednjem mjestu u regiji”.

Kupnja vojne opreme iz Rusije, Bjelorusije, Kine…

“Zalažemo se da nova pregovaračka poglavlja budu otvorena tek kad Srbija poduzme potrebne mjere u tom pogledu, uključujući i područje vladavine prava”, piše u izvješću. Dodaje se i da EP “žali zbog kontinuiranih letova između Beograda i Moskve” u vrijeme kad je zračni prostor EU zatvoren za letove iz Rusije.TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Zastupnici su pozvali Srbiju da razmotri svoju ekonomsku suradnju s Rusijom i prekine vojnu suradnju s Moskvom, uključujući projekte poput ruskog humanitarnog centra u Nišu koji kritičari smatraju izravnim ruskim strateškim projektom u Srbiji.

Zabrinuti su i zbog kupnje vojne opreme iz Rusije, Bjelorusije i Kine, navodeći da na nju odlazi 70 posto ukupne nabave u Srbiji. U izvješću se spominje i zabrinutost zbog izvješća o prisluškivanju lidera ruske opozicije u Beogradu, optužbe koje srbijanski dužnosnici odbacuju neo neutemeljene.

U tekstu se kritizira i širenje dezinformacija o ruskoj agresiji na Ukrajinu, uključujući angažman medija bliskih vladi, a srbijanske vlasti pozivaju se da poduzmu “odlučne korake u borbi protiv najprisutnijih lažnih vijesti”. O izvješću će se glasati na sjednici Vanjskopolitičkog odbora EP-a 14. lipnja, a trebalo bi biti usvojeno na plenarnoj sjednici EP-a u lipnju, navodi RTS.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Prije 16 minutaGuverner Luhanska: Rusi kontroliraju velik dio Severodonjecka

Guverner ukrajinske istočne regije Luhansk Serhij Haidai ranije je rekao da su Rusi bombardiranjem potisnuli ukrajinske branitelje u predgrađe Severodonjecka. Sad je na svom Telegram kanalu objavio da ruske snage kontroliraju velik dio strateški važnog grada pa je dodao da je obližnji grad Lisičansk pod teškim napadima koji stvaraju golemu štetu

Haidai je ustvrdio i da nema šanse da ukrajinski branitelji u Luhansku budu opkoljeni, dodavši da “ruske snage privremeno kontroliraju 90% Luhanska”. Padne li Severodonjeck, to će značiti da su Rusi potpuno preuzeli kontrolu nad tom istočnom regijom Ukrajine.Prije 36 minutaHrana je postala dio Putinovog arsenala terora, kaže Von der Leyen

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen danas je rekla da Zapad “ne može tolerirati” napade na ukrajinska skladišta žitarica i blokadu ukrajinskih luka. Šefica EK rekla je to obraćajući se zastupnicima Europskog parlamenta u Strasbourgu.

“Hrana je sad postala dio Putinovog arsenala terora. Ne možemo to tolerirati”, rekla je.

“Mislim da je to jedini način na koji možemo opisati rusko bombardiranje skladišta žitarica, blokadu ukrajinskih luka, a u nekim slučajevima i krađu ukrajinskih žitarica”, rekla je Von der Leyen

“Trenutno je u Ukrajini zapelo oko 20 milijuna tona žitarica. Naša je dužnost da razobličimo ruske dezinformacije”, dodala je.Prije sat vremenaRIA: Huawei zatvara trgovine u Rusiji

Kineski tehnološki div Huawei počeo je zatvarati svoje poslovnice u Rusiji. Dosad su od 19 trgovina njih četiri prestale s radom, a zatvaranje trgovina nastavit će se u narednim mjesecima, rekao je izvor blizak toj golemoj korporaciji za ruske prorežimske RIA Novosti.

Prva trgovina Huaweija koja je zatvorena u Rusiji nalazi se u šoping-centru Riviera u Moskvi te je prestala s radom 28. veljače, samo četiri dana nakon što je Rusija napala Ukrajinu. Uslijedilo je zatvaranje poslovnica u Novokuznjecki, Ufi i Rostovu. Isti izvor rekao je da je u Rusiji sad ostalo još 15 trgovina Huaweija.

Glavni je razlog zatvaranja trgovina, rekao je izvor, manjak proizvoda u skladištima, ali i pad potražnje za pametnim telefonima.

“Huawei će vjerojatno nastaviti sa zatvaranjem trgovima u narednim mjesecima”, rekao je izvor blizak kompaniji za RIA Novosti. Još uvijek se čeka službena reakcija Huaweija na ovu informaciju.

Kina, podsjetimo, nije uvela nikakve sankcije Rusiji niti je osudila agresiju na Ukrajinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares