Rimac je veliki borac

Sharing is caring!

Rimac u 2021. ima više od pola milijarde kuna gubitka. Evo kako to objašnjava

Branimir PerkovićPrije 11 sati

Rimac u 2021. ima više od pola milijarde kuna gubitka. Evo kako to objašnjava
Foto: Davor Višnjić PIXSELL + Rimac Group

OBJAVLJENI su poslovni rezultati Rimac Grupe za 2021. na financijskom servisu Poslovna Hrvatska. U toj godini je zabilježen gubitak od 540 milijuna kuna i blagi pad prihoda s 260 milijuna kuna na 255.6 milijuna kuna.

Razlozi za to, poručilu iz Rimac Grupe za Index, su provođenje internog restrukturiranja, preuzimanje Bugattija, veliko širenje poslovanja i ulaganja u projekte.

Što kažu u Rimac Grupi?

“Od početka 2021. godine provedeno je interno restrukturiranje Rimac Group d.o.o. (do 1.3.2022. poznate kao Rimac Automobili d.o.o.) izdvajanjem technology i hypercar poslovnih cjelina u zasebne pravne entitete (Rimac Technology d.o.o. i Bugatti Rimac d.o.o.), uspješno je zaključena Bugatti transakcija, zaposleno je preko 700 novih zaposlenika, započeta je izgradnja Rimac Campusa, renoviran je i useljen novi proizvodni pogon u Jankomiru, prikupljeno je 700 milijuna eura investicija te je završen razvoj i homologacija Nevere”, odgovorili su nam iz Rimac Grupe na upit o poslovnim rezultatima 2021.

Kapital kompanije je narastao više nego trostruko, s 918 milijuna na 2.78 milijardi kuna prošle godine. U 2021. je kompanija investirala 419 milijuna kuna u novu dugotrajnu imovinu, što je dosta velik rast u odnosu na 2017., kada je investirano 38.3 milijuna kuna.

Sliku o poslovanju Rimac Grupe najviše narušava upravo golemi gubitak, ali i vrijeme naplate potraživanja, koje iznosi 171 dan, kao i vrijeme podmirivanja obveza dobavljačima, koje iznosi 167 dana. Nakon što je 2019. ostvarena dobit od 14.7 milijuna kuna, a 2020. od 2.3 milijuna kuna, gubitak od više od pola milijarde kuna u 2021. jako odskače.

Po pitanju poslovnih prihoda situacija je relativno čista: prihodi od prodaje su pali s 219 milijuna kuna na 202 milijuna, ali su ostali poslovni prihodi rasli s 29 milijuna na 47 milijuna. Financijski su pali s 12 milijuna na 6.8. Ukupno je zabilježen blagi pad godišnjih prihoda od 4.4 milijuna kuna.

Veliko širenje poslovanja, investira se, razvija i gradi

“Samo investicija u Rimac Campus vrijedna je preko 1.5 milijardi kuna koju financiramo potpuno samostalno – bez kredita. Negativni rezultat u 2021. godini najvećim je dijelom prouzrokovan jednokratnim troškovima internog restrukturiranja, Bugatti transakcije te procesa prikupljanja kapitala od investitora”, pojasnili su iz Rimac Grupe.

Rimac kampus je dizajnirao poznati hrvatski arhitektonski ured 3LHD. Nova lokacija, utemeljena na ideji stvaranja najboljeg mogućeg radnog okruženja za zaposlenike iz cijelog svijeta, nalazi se samo nekoliko kilometara od trenutnog sjedišta Rimac Grupe, na zemljištu od 200.000 m², dok će izgrađena površina dosegnuti oko 100.000 m².

Trebao bi biti dovršen do kraja ove godine. To bi kompaniji trebalo omogućiti da proizvodi desetke tisuća komponenti godišnje, u rasponu od hibridnih baterijskih sustava do cijelih platformi za druge proizvođače.

Novi će kompleks biti baza za istraživanje, razvoj i proizvodnju, a omogućit će tvrtki da izraste od proizvodnje prototipova i projekata u manjim serijama do velikoserijske proizvodnje električnih pogonskih sklopova visokih performansi i baterijskih sustava za brojne globalne automobilske kompanije.

Sve gubitke pokrivaju investitori

Iz Rimac Grupe objašnjavaju da nema nikakvih problema u poslovanju, nego je gubitak rezultat primarno širenja poslovanja, investiranja i razvoja. Dapače, tvrde da sve gubitke pokrivaju investitori, koji su očito upoznati s planovima i troškovima razvoja kompanije.

“Značajna sredstva su investirana u pripremu kompanije za sljedeću fazu razvoja, uključujući nova zapošljavanja i unapređenje poslovnih procesa. Prikupljeni kapital od investitora veći je 10 puta od ostvarenih gubitaka u 2021. godini. Sve investicije i gubitke pokrivamo sredstvima prikupljenim od investitora koji se slažu s našom dugoročnom strategijom i velikim ulaganjima na kojima radimo i koja još u budućnosti planiramo”, objašnjavaju svoju viziju i plan iz Rimac Grupe.

U svoju viziju su sasvim sigurni i tvrde da problema s budućim razvojem nema. 2022. će tvrtka dobiti svoj pravi oblik i tek će onda biti jasnija financijska struktura poslovanja.

“2022. godina bit će prva godina poslovanja u novoj strukturi Rimac Grupe i očekujemo vrlo dobre poslove rezultate – što će biti vidljivo u poslovnim izvještajima iduće godine”, tvrde iz Rimac Grupe i zaključuju: “Cilj nam je izgraditi veliku i snažnu tvrtku u globalnim razmjerima i to nije moguće ostvariti bez značajnih investicija i s fokusom na kratkoročne rezultate.”

Rimac prikuplja rekordne investicije, 2022. će biti manje kaotična

Podsjetimo, 1. lipnja je iz Rimac Grupe objavljena vijest da je u zadnjem krugu investicija prikupljeno 500 milijuna eura. Time je tržišna vrijednost tvrtke premašila 2 milijarde eura. Novi ulagači su svjetski poznate kompanije SoftBank i Goldman Sachs. Dosadašnji ulagači Porsche i InvestiIndustrial sudjelovali su i u ovom krugu investicija.

Svježi kapital bit će iskorišten za nastavak rasta tvrtke, povećanje proizvodnog kapaciteta i dodatno zapošljavanje, navodilo se u priopćenju Rimac Grupe.

Poseban će fokus biti na širenju poslovanja kompanije Rimac Technology, dijela Rimac Grupe koji se bavi proizvodnjom tehnoloških komponenti za druge proizvođače, kao što su baterije za električne automobile, električni pogonski sklopovi, komponente korisničkog sučelja itd.

Rimac kaže da su platili deset puta više poreza nego što su dobili iz proračuna

Istoga dana je Mate Rimac na svom Facebook profilu objavio graf koji prikazuje da je  kompanija Rimac Technology ukupno do sada platila 33.3 milijuna eura poreza, što je deset puta više nego što je dobila iz državnog proračuna ili četiri puta više nego što je dobila od Europske unije.

Rimac Grupa provodi nekoliko djelatnosti i projekata, a osim proizvodnje dijelova za elektroničke automobile u Rimac Technologyju, radi se i na projektu robotaxija u Zagrebu, za koji je zadužena odvojena Rimčeva kompanija P3 Mobility.

Kompanija je samostalna od Rimac Grupe, a osnovana je s ciljem lansiranja projekta robotaxija u Zagrebu 2024. godine.

Prije nekoliko dana Mate Rimac je objavio da je od nadležnih tijela dobivena konačna dokumentacija za EU certifikaciju Rimac Nevere, najbržeg električnog automobila na svijetu, hvaljenoga u svjetskim medijima.

Potpuno nova proizvodna linija za proizvodnju Nevere na Jankomiru je spremna, prema navodima Mate Rimca, a proizveden je i prvi automobil na novoj traci, nakon 17 prototipova. Ubrzo bi trebao biti dopušten obilazak tvornice, a za nekoliko mjeseci bi trebale krenuti prve isporuke Nevere.

U Rimac Grupi ne sumnjaju u svoju svijetlu budućnost, a trenutne kaotične financijske pokazatelje objašnjavaju intenzivnim širenjem poslovanja, zapošljavanjem i masovnim investicijama velikih kompanija koje žele iskoristiti njihov know-how i profitirati na njihovom budućem uspjehu.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares