Ništa od „spasiba za družbu“

Sharing is caring!

Ništa od „spasiba za družbu“: U Srbiju stiže samo Šolc – i ne donosi dobre vesti

VESTIAutor:Petar Gajić07. jun. 202219:31 > 22:46191 komentaraPodeli:

Play Video

“Hod po jajima između Brisela i Moskve”. Tim rečima berlinski Tagescajtung opisuje spoljnu politiku Srbije, dok Frankfurter algemajne cajtung piše da su “srpski rusofili dobili lekciju iz geografije”, aludirajući na zabranu preleta za avion ruskog ministra Lavrova. Ipak, posle gostovanja predsednika Srbije na RTS-u jasno je da će se diplomatski “hod po jajima” nastaviti.

Od „spasiba za družbu“ nije bilo ništa i već su okačene nove zastave. Her Šolc stiže u petak i vreme je da predsednik još jednom istakne opredeljenje Srbije za EU.

POVEZANE VESTI

Nemačka štampa: Nedolazak Lavrova moćna lekcija iz geografije

VESTI07. jun. 2022127

Lazović o obraćanju Lavrova: Skoro ispada da će Rusija oslobađati Srbiju od EU

VESTI07. jun. 202287

Utisak nedelje: Neko drugi je odlučio da Lavrov ne dođe – olakšanje uz žaljenje

VESTI07. jun. 202231

Milivojević: Ne verujem da ćemo dobiti “šargarepu” od Šolca

VESTI03. jun. 202254

Kada će Srbija morati da „prelomi“, kakva je budućnost odnosa sa Rusijom

VESTI18:3912

„Srbija će da čuva svoju politiku samostalnog odlučivanja. Ali, Srbija mora da donese zaključak koji je jasan i nedvosmislen. Srbija mora da požuri na svom Evropskom putu, ma koliko vam to zvučalo kontrodiktorno, zato što je to najbolje za Srbiju. Da li je to najlepše, da ‘posložimo u našim glavama’, kako bi to Hrvati rekli… Ne mora da bude. Ali je to najbolje za našu decu“, izjavio je predsednik Vučić.

Analizirajući predsednikove reči, spoljnopolitički komentator Boško Jakšić kaže da je stav Srbije o Evropskoj uniji sve samo ne jasan i da deklarativna odrednica da je zemlja na evropskom putu ne znači mnogo ako se ministri u Vladi, poput Vulina, otvoreno svrstavaju na rusku stranu. Da li će Srbija i dalje sedeti na dve stolice, znaćemo, veruje Jakšić, posle posete Olafa Šolca.

“Da li će Zapad nastaviti sa politikom kakvu je, recimo, vodila Angela Merkel, koja je u mnogome zaslužna što imamo režim kakav imamo? Ili će zaoštriti stav prema Srbiji? Da li će insistirati da se Srbija priključi sankcijama, ili će ostaviti Vučiću slobodan prostor da se ponaša i ovako i onako”, pita se Jakšić.

Prvo poluvreme velike diplomatske utakmice u Beogradu, u kome je izostao dolazak Lavrova, urednik u Vremenu Momir Turudić opisao je u Utisku nedelje kao “olakšanje uz žaljenje”.

“Ovako kako se desilo, to je za srpsku vlast, pa i za Srbiju samu, najbolji mogući ishod. Da odbiju Lavrova nisu mogli, iz mnogo razloga. Prihvatili su, ali je neko odlučio da Lavrov ne može da dođe. Tako da je ishod takav kakav je, za Srbiju verovatno najpovoljniji u ovom trenutku”, kaže Turudić.

Predsednik Srbije naglasio je da kancelar Šolc nije uslovio svoju posetu Srbiji otkazivanjem gostoprimstva Lavrovu, ali je rekao i da Šolc 10. juna ne donosi dobre vesti i da Srbija, po svemu sudeći, neće u junu otvoriti nijedno novo poglavlje u pristupnim pregovorima sa EU.TagoviDIPLOMATIJAN1TVOLAF ŠOLCRAT U UKRAJINIRUSIJASERGEJ LAVROV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares