Turska rabota

Sharing is caring!

Ambasador Ukrajine: Turska je među državama koje su kupovale žito koje je Rusija ukrala od Ukrajine

Betadanas 16:26

Ambasador Ukrajine: Turska je među državama koje su kupovale žito koje je Rusija ukrala od Ukrajine 1

Foto: Pixabay/Nottmpictures

Turska je među državama koje su kupovale žito koje je Rusija ukrala od Ukrajine, izjavio je danas ambasador Kijeva u Ankari Vasil Bodnar dodajući da je tražio pomoć Turske da identifikuje i uhvati osobe odgovorne za pošiljke.

Rusija i Ukrajina čine skoro trećinu globalnih zaliha pšenice, dok Rusija takođe u velikoj meri izvozi đubrivo i ukrajinsko kukuruzno i suncokretovo ulje. Medjutim ukrajinske isporuke žita iz njenih crnomorskih luka blokirane su invazijom Rusije, ostavivši oko 20 miliona tona žitarica zaglavljenih.

Ambasador Vasil Bodnar rekao je da Rusija isporučuje ukradeno žito sa Krima, koji je anektirala 2014. godine i dodao da Kijev radi sa Turskom i Interpolom na pronalaženju krivaca, prenosi Njuzvik (Newsweek).

Komentari Vasila Bodnara danas dolaze nakon što je Moskva najavila da će ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov uskoro posetiti Tursku, koja je članica NATO-a.

„Rusija besramno krade ukrajinsko žito i izvlači ga sa okupiranog Krima. Ova žitarica se otprema u strane zemlje, među kojima je i Turska“, rekao je on novinarima u Ankari.

„Apelovali smo na Tursku da nam pomogne i, na predlog turske strane, pokrećemo krivične postupke za krađu i prodaju žitarica“, rekao je on.

Ukrajinska ambasada u Ankari je kasnije saopštila da su brodovi koji su učestvovali u pošiljkama ukradenog žita bili brodovi Nadežda, Finikija, Sormivski, Vera i Mihail Nenašev.

Ukrajinska ambasada u Bejrutu saopštila je ove nedelje da je Rusija poslala svom savezniku Siriji oko 100.000 tona ukradene pšenice.

Konflikt je podstakao globalnu krizu sa hranom, što je navelo Ujedinjene nacije da iznesu plan za ponovno otvaranje brodskih ruta iz Odese i drugih ukrajinskih luka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.pšenicaSukob Ukrajine i RusijeUkrajinska krizaAnkara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares