“Vožnja na struju je skoro besplatna”

Sharing is caring!

Hrvoje Prpić: Ušteda na električnom autu je ogromna, za 8 kuna prijeđem 100 km

Index VijestiPrije 15 sati

Hrvoje Prpić: Ušteda na električnom autu je ogromna, za 8 kuna prijeđem 100 km
Foto: Shutterstock/N1

PODUZETNIK Hrvoje Prpić sinoć je na N1 televiziji komentirao posljednju rundu investicija vrijednu 500 milijuna eura u Rimac Automobile, kompaniju u vlasništvu Mate Rimca. Prpić je jedan od osnivača mreže investitora CRANE.

“To je novac kako bi se on nastavio dalje širiti i razvijati svoju tehnologiju i vjerojatno dugo to planira, sigurno se na tom poslu radilo barem tri godine”, rekao je Prpić te dodao kako novi investitori posjeduju 23 posto nove grupacije, dok je ostatak u vlasništvu Mate Rimca.

“Robotaxiji su zahtjevna tehnologija”

Prpić je istaknuo kako ga ne čudi izjava Mate Rimca za Financial Times kako će mu za projekt robotaxija trebati još pet godina, budući da se, kaže, radi o ozbiljnoj i zahtjevnoj tehnologiji.

“Nemojmo očekivati da će on sad u roku od dvije, tri godine ili čak možda i pet godina imati rješenje za sve probleme, nego će se ti problemi polako rješavati jedan po jedan. I Tesla isto to radi, očekuje se do kraja godine da će ta samovožnja biti još bolja nego što je danas, ali vjerojatno isto kao i avionske nesreće. I dandanas se dogodi da jednom negdje u svijetu padne avion. Unatoč tome što mi mislimo da smo prošli sve moguće kombinacije koje se mogu desiti da spriječimo pad aviona. Tako će isto biti i s tim robotaxijima”, naglasio je.

Podsjetimo, Mate Rimac ranije je rekao kako će projekt robotaxija biti gotov do 2024. godine.

“Vožnja na struju je skoro besplatna”

Prpić je komentirao i perspektivu električnih automobila u kontekstu krize i rasta cijena energenata, ali i transformaciju upotrebe fosilnih goriva prema korištenju energije iz obnovljivih izvora. Prpić je otkrio i da je vlasnik četiri električna automobila i da je ušteda golema. Naveo je kako je na 350 tisuća prijeđenih kilometara potrošio oko tisuću do dvije kuna na struju.

“Dakle, u ovom trenutku mogu reći da sam dobio besplatno jednog Teslu, toliko sam uštedio u tih osam godina. Cijena vožnje električnim vozilima ako imate kuću ili ako imate dvorište je otprilike 7 ili 8 kuna, a sada s poskupljenjem struje 8 ili 9 kuna za 100 kilometara. Dakle, to je pola litre goriva, možemo skoro reći. Tako da se cijena goriva ne može uopće uspoređivati s tim, možemo reći da je vožnja na struju skoro besplatna”, zaključio je Prpić.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares