Vode je sve manje

Sharing is caring!

Hoće li opet presušiti izvori u Vrnjačkoj Banji: Akva park se sprema za sezonu

DRUŠTVOAutor:Milan Marković30. maj. 202207:04 > 07:40Podeli:

Foto:Nova.rs

Akva park “Vrnjačke terme” sprema se za novu letnju sezonu u Vrnjačkoj Banji. U zadnje dve, epilog je uvek bio isti. Čim budu počeli aktivno da pune svoje spoljne bazene, a sa tim se zbog toplih dana u maju već krenulo, lekoviti izvori opet mogu da presuše. Iz lokalne samouprave navode da su uradili revitalizaciju izvora Jezero i Slatina, ali pritisak u bivetima koji smo zatekli već je smanjen.

Prema rečima ekoloških aktivista, za rešavanje problema sa izvorskom vodom u Vrnjačkoj Banji, potrebno je zaustaviti crpljenje vode i zatvoriti sve bušotine.

PROČITAJTE JOŠ:

Vrnjačka Banja ne odustaje od gradnje pored izvora koji je već ugrožen

DRUŠTVO28. maj. 2022

Dragoljub Zbiljić, dokument

OTKRIVAMO Garantovao kredit SNS, odužili mu se hotelima u Vrnjačkoj banji

POLITIKA26. maj. 2022

„Vrnjačke terme imaju čak četiri bušotine, a imaju pravo samo za jednu. Umesto da crpe 2,5 litara u sekundi oni su ugradili pumpe koje crpe i preko 100 litara u sekundi. Svi moraju da shvate da Vrnjačka Banja nema kapacitete vode koji bi sve snabdevali“, kaže Dragan Brđović iz ekološkog udruženja “Vedro” iz Vrnjačke Banje.

Skupština opštine Vrnjačke Banje je u tenderu za zemljište gde se nalaze “Vrnjačke terme”, prvobitno raspisala isti bez termomineralnog izvora.

Nove bušotine

Nove bušotine predviđene su kod Autobuske stanice i u naselju „Raj“ gde će biti budući akva park. Plan je da on počne sa radom već početkom jula. Kako piše na oficijelnom sajtu, samo jedan bazen biće na površini od 2.000 kvadrata. Plus još nekoliko pratećih. A sve to zahteva crpljenje vode.

Kasnije je na sednici skupštine odlučeno da i izvor ide u paketu. A onda se dogodilo da dva najpoznatija lekovita izvora presuše u letnjem period.

Voda u jednoj biveti Foto Nova.rs

“Pritisak je već oslabio na izvorima Slatina i Jezero. Idite da vidite. A za mesec dana, kada krene sezona kupanja, sve će da se ponovi. Presušiće. Mnogi moji sugrađani znaju da se na ovaj način uništava Vrnjačka Banja, ali se nažalost plaše da javno kažu ili protestuju.

U rešenju o davanju saglasnosti firmi Ždrelo iz Petrovca na Mlavi, koja je vlasnik akva parka, za „geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina iz bunara“, što je, inače, jedan od retkih dokumenata o izvorima koji opština Vrnjačka Banja poseduje, piše da je firma dužna da protok od 0,3 litra u sekundi presmeri za potrebe Vrnjačke Banje, dok bi za svoje potrebe mogli da zadrže najviše 2,5 litara u sekundi.

Gosti dolaze u Banju zbog izvora Foto Nova.rs

“Podneli smo krivičnu prijavu protiv vlasnika akva parka. Sudski proces je krenuo i već smo imali tri ročišta. Očekujem da budu kažnjeni zbog ovoga što su uradili u Vrnjačkoj Banji”, rekao je ovaj ekološki aktivista.

Presušivanje izvora u Vrnjačkoj Banji pokrenulo je niz novih pitanja kada je reč o tome ko je sve u najpoznatijem turističkom mestu u Srbiji iskopao bunare za vodu. Prema našim saznanjima, izvori Jezero i Slatina koji su ostajali bez vode, nisu jedini koji su ugroženi. Ukoliko se ne zaustavi nekontrolisano bušenje zemlje u potrazi za podzemnim vodama, Vrnjačka Banja bi mogla da ostane bez lekovitih voda.

BONUS VIDEO: Gradnja Panoramskog točka u Vrnjačkoj BanjiPlay Video

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

InstagramTagoviVRNJAČKA BANJAVRNJAČKE TERME

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares