Zapleti oko ruskog gasa

Sharing is caring!

Ruski plinovod obično šalje plin u Njemačku, već tjedan dana ga vraća natrag

HinaPrije 9 sati

Ruski plinovod obično šalje plin u Njemačku, već tjedan dana ga vraća natrag
Foto: EPA

PLINOVOD Yamal-Europa obično transportira ruski plin u Europu, ali energent je sredinom mjeseca, u jeku energetske krize u Europi, krenuo u suprotnom smjeru. Moskva i zapadni susjedi gledaju se poprijeko dok Europljani strahuju od računa.

Plinovod koji inače dovodi ruski plin u zapadnu Europu u ponedjeljak je već sedmi dan tekao u obrnutom smjeru.

Plinovod Yamal-Europe dug je više od 2000 kilometara i dovodi Europi plin iz energetski bogate regije na poluotoku Yamalu u ruskom Arktiku.

Prolazi kroz grad Smolensk na zapadu Rusije, dolazi do glavnog grada Bjelorusije Minska i nastavlja preko Poljske do kompresorske stanice Mallnow u blizini njemačko-poljske granice.

Šestina ruskog izvoza plina u Europu

Njegova izgradnja započela je 1994. godine, a projektirani godišnji kapacitet od gotovo 33 milijarde kubičnih metara, što predstavlja oko šestine ruskog izvoza plina u Europu, dosegnuo je 2006.

Poljska trasa plinovoda u vlasništvu je EuRoPol Gaza, zajedničkog projekta ruskog plinskog diva Gazproma i poljskog PGNiG-a.

Njemačka dionica u vlasništvu je pak WINGAS-a, zajedničke tvrtke Gazproma i naftne i plinske tvrtke Wintershall DEA, čiji su pak vlasnici njemačka kemijska grupa BASF i ruski LetterOne.

Poljski ugovor i obrnuti tok

Dugoročni poljsko-ruski ugovor o tranzitu plina istekao je sredinom svibnja prošle godine i Gazprom otada rezervira tranzitni kapacitet samo kratkoročno, putem aukcija.

Smjer protoka plina promijenjen je 19. prosinca prema istoku i ruska kompanija više ne rezervira tranzitne kapacitete. Kompanije koje su sklopile ugovore o opskrbi navode da su ugovorne obaveze u razdoblju promjene smjera protokola plina ispunjene.

Smjer protoka plina nije novost i energent je i u listopadu odlazio iz Njemačke u Poljsku.

Promjena smjera kretanja plina podrazumijeva da nema zahtjeva za plinom prema Njemačkoj koja ruski plin dobiva i plinovodom Sjeverni tok 1, preko Baltičkog mora.

Tranzitne naknade

Gazprom isporučuje plin Njemačkoj po nižoj cijeni nego Poljskoj kako bi nadoknadio više tranzitne naknade.

To pak otežava prodaju jer EU dopušta re-eksport plina, dok je Gazprom svojedobno zabranio takve transakcije, da bi 2017. izbacio iz ugovora klauzulu o zabrani u sklopu istrage o ravnopravnom tržišnom natjecanju u Europi.

Reeksport omogućuje da se ruski plin kupljen u Njemačkoj po nižoj cijeni prodaje kupcima u drugim zemljama uz dobit.

Moskva je u više navrata optuživala Ukrajinu da zadržava plin koji bi trebao biti dopremljen u Europu i da ometa ruski izvoz. Kijev je odbacio te optužbe.

Špekulacije?

Promjena smjera kretanja plina u plinovodu Yamal-Europa sredinom prosinca ponovo je preusmjerila pozornost na plinsku krizu u Europi koju su izazvale visoke cijene tog energenta i zaoštrila ton u odnosima Moskve i Zapada.    

Rusija je promjenu smjera pripisala špekulacijama njemačkih kompanija.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je prošlog tjedna da Njemačka preprodaje ruski plin Poljskoj i Ukrajini umjesto da ublažava energetsku krizu na tržištu.

Njemačko ministarstvo gospodarstva odbilo je komentirati njegove tvrdnje.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares