Omikron-simptomi

Sharing is caring!

Doktorka koja je otkrila omikron: Simptomi noćno znojenje, glavobolja, umor…

ZDRAVLJEAutor:RTS25. dec. 202122:58 > 23:124 komentaraPodeli:

Izvor: REUTERS/Hannah Beier

Omikron, novi soj korona virusa se širi planetom. Krajem novembra pojavio se u Južnoj Africi, a do sada je potvrđen u 110 zemalja. Zbog brzine širenja mnoge zemlje ponovo se zaključavaju. Kako su otkriveni prvi slučajevi zaraze u Južnoj Africi, koji simptomi su bili drugačiji od delta varijante, šta se do danas zna za RTS je ispričala dr Anželik Koci, predsednica Južnoafričkog medicinskog udruženja.

„Tog 18. novembra sam videla pacijenta. Nakon anamneze i simptoma, ništa nije imalo smisla. Kod delta soja imamo: gubitak mirisa, kašalj, upalu grla, a ova osoba se žalila samo na bolove u mišićima, glavobolju, umor. Testirala sam ga i bio je pozitivan, kao i ostatak njegove porodice. Tog dana sam videla još pozitivnih pacijenata i tako je sve počelo“, priča za RTS doktorka.

Video: RTSPlay Video

Koliko ste do sada pregledali pacijenata sa omikronom? Kakva je bila njihova klinička slika, da li su bili mlađi/stariji, koje simptome su imali (pominje se noćno znojenje)?

Do sada sam lečila 106 pacijenata sa omikronom. Dominantan simptom je bio taj da su pacijenti zdravi otišli na spavanje, a tokom noći su počeli da osećaju i vrućinu i hladnoću, imali su noćno znojenje. Probudili su se narednog jutra sa glavoboljom, bolovima u grudima, čak i bolovima u leđima. Malaksalost koju osećaju nije običan umor, ovde je telo umorno, ne osećate se dobro.

Manji broj njih je imao suvi kašalj i bol u grlu, ali to nije razlog zašto dolaze lekaru. Već zato što se ne osećaju dobro. Već šest nedelja je ista klinička slika. Na početku su bili mlađi pacijneti, ali su sada uglavnom stariji od 30 godina. Podjednako muškarci i žene.

Koje su sličnosti, a koje razlike između omikrona i delta soja koronavirusa?

Omiron dominantno izaziva muskulo-skeletne simptome i ako odmah započnete sa terapijom, oporavak je od 3 do 5 dana. Neverovatno je kako se uz terapiju brzo oporave. Nevakcinisani imaju mnogo ozbiljnije simptome, nego vakcinisani. Kod delte smo viđali više respiratornih simptoma. Ali kod oba soja, ako su simptomi ozbiljniji dobija se upala pluća.

Omikron se brže širi. Da li uspevate da zbrinete sve pacijente? Da li imate pritisak na zdravstveni sistem?

Nemamo pritisak na zdravstveni sistem. Uspevamo sve da zbrinemo, recimo neke bolnice nemaju ni jednog kovid pacijenta. Omiron daje manje i blaže simptome. Definitivno je manje preminulih, ali i broj pacijenata na odeljenjim intenzivne nege nije visok.

Koliko je do sada građana u Južnoj Africi vakcinisano?

U Južnoj Africi je vakcinisano oko 44 odsto odraslih.

Koje mere sprovodite, šta je ključno u borbi sa omikronom?

Morate da znate simptome omikrona, da reagujete ako se ne osećate dobro i da se testirate, odete kod svog lekara, odmah krenete sa terapijom i mirujete. Morate da nastavite da nosite maske i da se vakcinišete. Ako ste pod posebnim rizikom primite buster dozu. Izbegavajte gužve, naročito tokom praznika. Bez zabava.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.TagoviJUŽNA AFRIKAKORONAVIRUSOMIKRON

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares