Erotski glamur Rusije i EU

Sharing is caring!

Rusija poslala listu zahtjeva, NATO joj dao ponudu

HinaPrije 40 minuta

Rusija poslala listu zahtjeva, NATO joj dao ponudu
Foto: EPA

RUSIJA je primila i razmatra prijedlog NATO-a o početku pregovara 12. siječnja o sigurnosnim pitanjima koja muče Moskvu, izvijestila je novinska agencija TASS pozivajući se na ministarstvo vanjskih poslova.

Rusija, koja je uznemirila Zapad gomilanjem vojnika u blizini Ukrajine, prošli je tjedan objavila svojevrsnu listu želja vezanih uz sigurnosne prijedloge o kojima želi pregovarati, uključujući i obećanje da NATO neće provoditi nikakve vojne aktivnosti u istočnoj Europi i Ukrajini.

“Dobili smo ponudu (NATO-a) i razmatramo je”, prenosi TASS izjavu ministarstva vanjskih poslova.

SAD i Ukrajina se pribojavaju da Rusija priprema invaziju na svog bivšeg sovjetskog susjeda, no Moskva to niječe i tvrdi da je eskalacija napetosti između dvije zemlje rezultat sve snažnijih odnosa između Ukrajine i NATO-a.

Rusija to uspoređuje s kubanskom raketnom krizom 1962., kada je svijet došao na sam rub nuklearnog rata.

Rusija ima zahtjeve

Predsjednik Vladimir Putin je u četvrtak rekao da Rusija želi izbjeći sukob, ali traži “hitan” odgovor SAD-a i njegovih saveznika na ruske zahtjeve za sigurnosnim jamstvima.

Kremlj, između ostaloga, traži veto na moguće buduće članstvo Ukrajine u NATO-u, što je Zapad već isključio, uklanjanje američkog nuklearnog oružja iz Europe te povlačenje multinacionalnih NATO postrojbi iz Poljske, Estonije, Litve i Latvije.

Moskva je kazala da očekuje početak pregovora s američkim dužnosnicima o tom pitanju u siječnju u Ženevi.

Američka administracija neke od ruskih prijedloga smatra neprihvatljivima, ali će, glede formata pregovora, odgovoriti na konkretniji način.

SAD je u direktom kontaktu s Moskvom glede ruskih prijedloga, ali pritom ne propušta istaknuti svoju predanost teritorijalnom integritetu Ukrajine, potvrdila je potpredsjednica Kamala Harris za CBS, ali je odbili ići u detalje na pitanje o mogućim sankcijama.

SAD, EU i G7 su upozorili Putina da će se suočiti s “golemim posljedicama”, uključujući i oštre gospodarske sankcije, u slučaju da nasrne na Ukrajinu.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares