Recepti za ovo jutro

Sharing is caring!

LEKOVITO BILJE IZ OKRUŽENJA

Srčenjak za stomak, odoljen za nerve BILJE I ZDRAVLJE NOVOSTI

Sapunjača (Saponaria officinalis)

Preporuka je da se ovi delovi pravilno osuše, ali i da se usitnjavaju neposredno pre upotrebe, jer su im lekoviti sastojci “sakriveni” u dubokim tkivima. Osim toga, važno je da se čuvaju u dobro zatvorenim papirnim kesama ili, još bolje, kartonskim kutijama, na suvom, mračnom i hladnom mestu. 
Korenje gaveza i maslačka tradicionalno se vadi u ovo doba godine, ali podsećamo na još neke vrste koje je kao poželjne za kućnu apoteku preporučivao akademik Jovan Tucakov, jedan od najboljih srpskih poznavalaca lekovitog bilja.


Beli slez (Althaea officinalis)

Jedna je od najduže primenjivanih lekovitih biljaka i tradicionalni lek za

iskašljavanje u narodnoj, a kao pomoćno lekovito sredstvo propisuju ga i lekari. Koren obiluje sluzi, a sadrži i skrob, pektin i saharozu. Iskusni travari znaju da je najbolje da koren belog sleza vade u oktobru (na kraju vegetacije) jer tada sadrži najviše sluzi.

Koristi se:
* za lečenje upala organa za disanje i ždrela
* protiv proliva
* za ispiranje polnih i organa za varenje
* za obloge protiv upala 
SAVET PLUS: Ukoliko se za ispiranje grla i nosa koren koristi kao macerat, iseckan koren se oko dva sata drži u hladnoj vodi (nikako u ključaloj) i za to vreme češće promeša drvenom kašikom.

Izlečite upalu mokraćnih puteva

– 50 g korena belog sleza
– 50 g listova breze
– 50 g listova kruške
– 50 g listova medveđeg grožđa
– 50 g žalfije
– 50 g rastavića 
Sa pola litra ključale vode prelijte četiri kašike mešavine, poklopite i posle tri sata procedite. Pijte pet čaša čaja dnevno.

Srčenjak (Polygonum bistorta)

Lekovite osobine ima koren (rizom) ove planinske biljke, izvađen u jesen. Koren se očisti od zemlje i trulih delova, propere hladnom vodom i brzo osuši. Sadrži katehinski tanin, skrob, proteine, karbohidrate, fenolkarbonske i organske kiseline, steroide, vitamine A, B1, B2, B6 i C i minerale (barijum, selen, stroncijum, kalcijum, fosfor, gvožđe, magnezijum, cink). Bogat je i gorkim supstancama.

Koristi se:
* protiv kožnih oboljenja
* za ubrzavanje varenja
* da podstakne lučenje želudačnog soka
* protiv nadutosti
* za bolji rad probavnog sistema

Ubrzajte varenje

– 50 g srčenjaka
– litar vode 
Usitnjen koren prelijte mlakom vodom i poklopite. Posle četiri sata procedite i popijte dve-tri šolje čaja dnevno, pola sata pre jela. 

Sapunjača (Saponaria officinalis)

Od ove kitnjaste dugovečne biljke lekovit je samo koren. Obiluje saponozidima, a sadrži i malo smole i gume. Sapunjača je, inače, prepoznatljiva po obilnoj peni kada se gnječi u vodi. Iako se njen koren vadi u jesen, sapunjača je svrstana među retko bilje, pa je preporuka da se ne preteruje sa vađenjem njenog korenja. Štaviše, lako može da se gaji u baštama i vrtovima.

Koristi se:
* za blago podsticanje mokrenja
* protiv prehlade
* da izleči kašalj
* za izbacivanje sluzi iz organa za disanje

Izlečite kašalj

– 20 g korena sapunjače
– 20 g sladića
– 20 g lista podbela
– 20 g belog sleza
– 20 g pitomog kestena
Kašiku mešavine prelijte sa dva decilitra proključale vode i poklopite. Prohlađen čaj procedite, zasladite kašičicom meda i pijte po šolju čaja četiri-pet puta dnevno.

Odoljen (Valeriana officinalis)

Poznata je još iz antičkog doba, kada su je i Grci i Rimljani koristili za lečenje nekih ženskih tegoba. Lekovite osobine ima osušen koren. Sadrži etarsko ulje, brojne kiseline, tanin, smolu, riboflavin, betakarotin, kamfor, fosfor, magnezijum, mangan, cink… 

Koristi se:
* za lečenje nervnih oboljenja
* protiv uznemirenosti, neuroza i stresa
* da otera nesanicu
* za lečenje pektoralne angine
* protiv bolova u mokraćnoj bešici
* da spreči nadimanje i probavne tegobe

Oterajte nervozu

– 100 g korena valerijane
– 100 g listova matičnjaka
Sa dva i po decilitra proključale vode prelijte dve kašičice mešavine i odmah poklopite. Posle 15 minuta procedite i pijte topao čaj, gutljaj po gutljaj.
SAVET PLUS: Odoljen ne izaziva zavisnost i jutarnje tegobe kao sintetički lekovi za smirenje. Ipak, čaj od odoljena ne smeju da piju trudnice i mlađi od 12 godina.

Trava od srdobolje (Potentilla tormentilla)

Ime odaje da se ova biljka odnosno njen rizom nekada najviše koristio za lečenje dizenterije (srdobolje). Ova mala zeljasta biljka raste u šumama i po vlažnim pašnjacima. Ima sitne žute cvetove sa četiri krunična listića. Rizom se vadi u jesen i kada se svež preseče, pocrveni kao krv zbog stvaranja takozvanog taninskog crvenila. Bogat je flobataninom, a sadrži i kinovu i malo elagne kiseline, tormentol, smolu i skrob.

Koristi se:
* protiv proliva
* da zaustavi krvarenje iz nosa
* za ispiranje rana
* protiv upale ždrela, usne duplje, grla i krajnika
* da oporavi i ojača organizam
* za površinsko skupljanje tkiva

Vino za jačanje

– 80 g trave od srdobolje
– litar crvenog vina
Dobro usitnjen rizom prelijte vinom i staklenu flašu zatvorite pampurom. Posle 10 dana (flašu često protresite) procedite i uzimajte po čašicu vina tri puta dnevno, pre jela.

 MIOMI NA MATERICI , KUPKE OD NAŠIH LEKOVITIH BILJAKA + PREVENTIVA ZA GRLIĆ MATERICE 0641196764 i 0112418228

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares